Армен Бабикян: Протестиращите хора си останаха вкъщи

  • 06 октомври 2014, 10:51
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54326e8221d95

Арман Бабикян още като гимназист става радиожурналист и достига до най-високите нива в професията. Работил е в БНР и "Свободна Европа", бил е програмен директор на "Канал Ком" и управител на радио "Атлантик". Преди четири години слага край на журналистическата си кариера и се захваща с пиар. Работи за кампанията на синия кандидат-кмет на Варна Христо Кирчев през 1995 г. и 2 пъти за водачката на листата на СДС в морската столица Надежда Михайлова на парламентарните избори. Най-качествена смята кампанията си за кмета на Русе Елеонора Николова през 2003 г., а най-инфарктна - за балотажа на кмета Румен Рашев във Велико Търново през същата година.


- Г-н Бабикян, как ще коментирате изборните резултати, при които най-ниската избирателна активност от 25 години насам, вкара в Парламента 8 партии? Не означава ли това, че коалиционното правителство е предпочитано?


- По-скоро това означава, че по-голямата част от българските избиратели отказват да гласуват. Тази ниска избирателна активност от началото на прехода е само едната страна на проблема, а от друга страна можем да получим истинската картина на нещата, когато извадим и целия купен и корпоративен вот, тогава ще добием реална представа за нагласите в обществото, а те изобщо не са добри.


Това, което всъщност показва резултатът е, че огромна част от протестиращите си останаха вкъщи. До голяма степен изигра роля и негативния вот. Единствено ДПС се представя добре на изборите, а всички останали са плод на добро финансиране. В никакъв случай не се очерта ясно изразена партия на протеста или партия на промяната, за която гражданите да са дали уверено вота си. Това са избори, които са в следствие на протести. Една година гледахме тъпаните, пияната, шествията и сега се оказа, че урните са празни.


- Представиха ли се ясни предизборни послания и конкретни програми?


- Да, имаше много ясна концепция и в по-голямата част от политическите играчи беше да не се срещат един с друг, а сега точно това ще им се наложи да правят, за да има кабинет. Нямаше никакъв диалог, нямаше дебат по основни теми като национална сигурност, икономика и т.н. Всички бяха убедени, че печелят и спечелиха, но не защото лансират определени идеи, а защото купуват гласове и упражняват корпоративен натиск. Резултатът е следният - след като не се проведоха публични дебати, (а изборите са точно такъв тип разговор), сега ще се водят задкулисни разговори, за да се сглоби кабинет.


- Коя за Вас е изненадата на тези избори? Вдига се много шум около Реформаторския блок, които удвоиха резултата си от евроизборите?


- Реформаторският блок е една доста странна коалиция сама по себе си. Това, което прокламираха преди няколко месеца трудно съвпада с това, което показва сега. Те бяха категорично против политиката и хората в ГЕРБ, а по-късно се оказаха меки и сговорчиви към работата с ГЕРБ и не можем какво ще бъде утре поведението на реформаторите. Вътре в самата формация има противоречия. не може да се отрече, че те започнаха наднормено количество компромиси далеч преди да са взели позиции в парламента. Имам предвид включването на хора, които са били част от тройната коалиция и компромиси със местни олигарси в рамките на предизборната кампания. Твърде много компромиси за една млада формация.


- Какви са възможните коалиции?


- Буквално всякакви коалиции могат да се сформират. Мисля, че никой няма да се изненада от поредното транссексуално поведение на някоя партия в идеологически план. Буквално всичко е възможно. Засега партиите декламират това, което декламираха и по време на изборите, само че сега те свършиха и тепърва ще осъзнават резулатат и ситуацията, в която са попаднали, но тези, които първи ще го осъзнаят ще са техните спонсори. Тогава евентуално ще научим за новата коалиция, която ще управлява страната ми. Тя ще бъде водена от корпоративен интерес, който няма да бъде оповестен. Дали това ще бъде Корпоративна търговска банка или Южен поток или друг сериозен обект на интереси, няма значение, но най-вероятно сглобяването на кабинет ще дойде на основата на подобно договаряне и целият процес ще бъде облечен в красиви фрази.


- Способно ли е правителство на компромиса да преодолее кризите в енергийния сектор и банковата система?


- Дълбоко се съмнявам. Първо трябва да бъде ясно в името на какво се прави този компромис. До този момент не сме чули къде целите на тези партии съвпадат, кои са пресечните им точки и къде те съвпадат. Затова по-скоро съм на мнение, че тези договорености ще станат от други хора, които са спонсорирали кампаниите. В парламента попаднаха тези осем партии, които имат най-добро финансиране, а не тези които имаха най-подготвени кадри. Това, което се случи беше една кампания, която вървеше в подземието, а някакви хора се появяваха по телевизионните студия.


- Разочарованието от водещите политически сили засили ли интереса към периферните играчи? Очертават ли се скоро нови политически лица?


- Българският избирател продължава да иска нови лица. Това, че влязоха нови политически сили не промени политическия ландшафт в парламента. Те са повече на брой, но като идеи за решаване на проблемите остават същите. Всички са наясно, че нито пенсиите ще станат 1000 лева, нито златото ще започне да излиза изпод краката ни, нито някой ще построи АЕЦ Белене. Реалните реформи, които трябва да се извършат в страната, остават тихо в страниците на политически формати, които нямат възможност да се покажат пред хората.


- Как ще коментирате прогнозите на Мария Капон от коалиция "Десните", че предстои да се сформира следващото правителство на протеста?


- Много е вероятно да се окаже точно така, защото протестиращият човек остана у дома и нищо чудно просто да се е произвело поредното статукво, срещу което ще се протестира. Въпросът е, че наистина хората добиха инстинкта да определят срещу кого са, но не са придобили политическата култура да поднесат властта на този, за когото са "За". Дотук гражданското общество е извървяло половината път.


- "Атака" очевидно изгуби голяма част от поддръжниците си, а в същото време се наблюдава еднa патриотична вълна в няколко политически формации като Патриотичен фронт и Глас Народен. На какво се дължи това?


- Определено постоянните избиратели на "Атака" се преориентираха към патриотичните формации. Това е и резултат от кризата в Левицата. Патриотичното говорене винаги е гравитирало в този му извратен вид по-скоро близо до БСП. Сега на политическата сцена имаме партии, които забравят факта, че Априлското въстание е било преди повече от 100 години. Такива формати не дават никакви решения, но за сметка на това спомагат за високия резултат на ДПС.


- Разделението в БСП ли е причината за тежката загуба?


- Да, определено. Разпадът в ляво продължава. Имаше наивници, които мислеха, че ако Станишев си отиде всичко ще се оправи, но стана точно обратното. БСП пропусна да осъзнае, че проходът, който те заедно с голямото старо СДС носиха на гърба си, приключи и не успяха да пренастроят партията си на новата вълна. През 2007 година социалистите трябваше да приемат, че България е страна членка на Европейския съюз и НАТО и трябва. те не разбраха, че пътят на партията е към една социалдемократическа партия от европейски вид - нещо, към което Станишев се стремеше, въпреки всички критики към него. Пътят в Левицата отново е извървян наполовина. Политическият елит обиколи Брюксел, разсъждаваше европейски, но електоратът на партията остана далеч от тази идеология.


- От сегашните политически партии кои са нелицемерно европейски ориентирани?


- Сложно е. Много са разпръснати в различните партии хората с такава нагласа. Има много хора в ГЕРБ, които са европейски ориентирани, но не всички, защото има много хора по върховете има, които са изцяло проруски ориентирани като корпоративен интерес. Има партия, която също заявява проевропейска ориентация като ДПС. проевропейско мислене показва и Реформатоеския блок.


- Да очакваме ли избори през декември?


- Има такъв риск, не мога да отрека. Появата на нови политически лица е хубаво нещо, но може би е време да се вгледаме в идеите и решенията, които се предлагат, за да почнем да гласуваме за проекти, а не за телевизионни лица просто защото са нови.