"Арсенал" уволнява 2000 човека

  • 25 март 2020, 15:29
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%90%d1%80%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d0%bb 1

Най-голямата фирма от българския военно-промишлен комплекс "Арсенал“ АД - Казанлък освобождава от работа до 2000 човека. Генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев е изпратил уведомление с решението до колектива на „Арсенал“ и гражданите от общините Казанлък, Стара Загора, Мъглиж и Павел баня, съобщи dariknews.bg.

Генералният директор на дружеството инж. Николай Ибушев уточни, че тази трудна мярка ще засегне до 2 хиляди души от сега заетите в "Арсенал“ почти 8600. Причините ръководството на дружеството, заедно със синдикатите в него да пристъпят към непопулярната и изключително трудна стъпка, по причина на спада на поръчките към "Арсенал“, който е следствие от създалата се изключително трудна и непредсказуема ситуация на международните пазари през последните месеци, вследствие на:

1. Понижаването на международните цени за барел нефт дава своето пряко негативно отражение върху традиционните купувачи на продукцията на „Арсенал“ и техните бюджети. Като резултат - свиване на бюджетните разходи за отбрана и рязко намаляване на поръчките и договорите, което пряко рефлектира върху фирмите от отбранителната индустрия, каквато е „Арсенал“.

2. Кризата с коронавируса в световен мащаб и нуждата от сериозни разходи и инвестиции в сферата на здравеопазването, също сериозно измества фокуса на интереси от страна на традиционните партньори на дружеството, което също се отразява като спад на поръчките.

3. Проблемите на трансграничните международни транспортни коридори води до забавяне на доставките на инструменти, химикали и други, необходими материали за производството, както и за експедицията на готовата продукция.

"Арсенал“ е 100% експортно ориентирана фирма, която разчита и съществува само от външни поръчки. Към момента те са много редуцирани и не позволяват да се поддържа досегашния брой на заети в дружеството", каза още инж. Николай Ибушев.

"Въпреки трудната ситуация за „Арсенал“, не губим надежда, че ще има нови добри времена за дружеството, в които ще можем отново да присъединим към нашия многохиляден колектив голяма част от работниците и специалистите, с които сега сме принудени да се разделим“, уверяват от Ръководството на дружеството.