Аварии вдигат цената на топлото

  • 25 януари 2013, 06:03
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a0d25776105

Авариите на парното се оказаха златни в Перник. Въпреки, че на два пъти градът остана със студени радиатори и без топла вода през декември, абонатите бяха сурвакани със стряскащи фактури. Клиенти изпищяха, че сметките им за декември са от два до три пъти пъти по-високи от ноемврийските. Двустаен апартамент в кв. „Иван Пашов“ получи фактура за 200 лева. Трите радиатора, които домакинството ползва през ноември са им стрували едва 70 лева. През декември 2011 г. Пък сметката е била около 120 лева.  Тристайно жилище в кв. Изток пък ще трябва да плати 270 лева с последната фактура за трите си радиатора, а през ноември сметката му е била 140 лева, което е двойно по-малко. Сметките са на прогнозни цени, казаха топлинните счетоводители в града. Изравнителните се чакат чак през лятото, тъй-като топломерите не се отчитат всеки месец.


Как така сега сме изразходвали толкова топло, като на два пъти бяхме без парно, чудят се потърпевшите абонати. Заради пробиви в тръбите, градът остана на студено към средата на месеца и часове преди Нова година. От ръководството на „Топлофикация“ оправдаха повредите като последици от земетресението, което е разместило топлопровода. По закона на логиката това би трябвало да доведе до икономии в потреблението, което бе заменено с ударно ползване на ток в кризисните дни. Авариите в Перник обаче се оказват златни, тъй-като не само, че намалиха сметките, а ги напомпаха стресово за абонатите. При последното аварийно спиране на основната мощност 5-ти котел, бе включен 3-ти, който се разпалва с газ и излиза по-скъпо от кюмюра. В ТЕЦ „Република“ по принцип се използват само въглища и са за разпалване и за поддържане на котлите.


Докато клиенти се опитват да разберат откъде са им пораснали сметките, топлинните счетоводители обявиха, че поскъпването за декември е едва 15%. Според тях фактурите са набъбнали средно от 123 лева на 141 лева за една година.