Аврамова даде „зелена светлина“ за „Марина бара“ в Перник

  • 10 май 2019, 16:04
  • Default profile Автор Станислава Антова
Medium img 20190510 150543

Кметът Вяра Церовска предостави готов проект за изграждане на пътното съоръжение, което ще облекчи значително трафика в града

Днес на официална церемония в Министерството на регионалното развитие и благоустройството кметът на oбщина Перник д-р Вяра Церовска връчи  на министър инж. Петя Аврамова проектът за изграждането на нова отбивка по скоростната магистрала при пътен възел "Марина бара" в града. На срещата присъства и председателят на Управителния съвет  на Агенция „Пътна инфраструктура” Георги Терзийски. 

Проектът е чакан от жителите на Перник вече 20 години. С него ще бъде направена трета отбивка  на околовръстния път на град Перник, която ще даде възможност на пътникопотока да влиза  по-бързо към централната градска част. Досега това ставаше само на две места – в началото на кв. „Изток“ и при кв. „Хумни дол“.  Проектът за пътния възел е на стойност 894 000 лева с ДДС и включва строителство на пътна отсечка с дължина 150 м, втори коловоз  по ЖП линията София – Радомир и укрепителни дейности.

Министър Аврамова каза, че лично се е убедила в необходимостта от изграждането на тази пътна връзка, която ще улесни изключително много жителите и гостите на Перник. Тя напомни, че сумата е залегнала в бюджета на АПИ за 2019. Предстои в най-скоро време да стартира процедура по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнител. Следващата седмица община Перник и АПИ ще подпишат споразумение за изграждане на отсечката, като Общината осигурява проекта и терена, а пътната агенция ще финансира самото строителство.

Кметът на община Перник д-р Вяра Церовска коментира, че с реализацията на пътната връзка трафикът ще се облекчи значително. Тя информира, че според данните от трафик камерите ежедневно между София и Перник пътуват 27 000 превозни средства, което налага мерки за намаляване напрежението на входовете на града. Тя благодари на министър Аврамова и Георги Терзийски за спазеният ангажимент към Перник.

Кметът на общината информира още, че е финализирана обществената поръчка за избор на изпълнител за ремонта на пътя Драгичево-Рударци- Кладница, където живеят около 8000 жители на София , както 1500 души местно население. В проект са и две нови кръгови кръстовища при входа на Перник от АМ „Люлин“.