Аврамова обеща: Няма да има воден апокалипсис у нас

  • 03 януари 2020, 13:14
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%9c%d0%a0%d0%a0%d0%91 3

Воден апокалипсис в България не се задава. Това заяви категорично регионалният министър Петя Аврамова. Поводът за брифинга е напрежението в страната заради ниското количество води за питейни нужди в някои язовири. Перник се бунтува заради водния режим, кметът на Ботевград алармира за недостиг на вода заради частник, Сливен настръхна заради почти пресъхнал язовир.

Аврамова даде подробен отчет днес на брифинг за състоянието на язовирите за питейно-битово водоснабдяване в страната и подчерта, че регионалното министерство ежедневно обменя данни с всички ВиК дружества.

Във връзка с циркулиращите в общественото пространство снимки на водния обем на няколко от големите язовири в страната, министър Аврамова увери - следят се дебитите и нивата, за да се реагира своевременно.

По данни на МРРБ язовир „Тична“, който захранва Шумен и Търговище, има воден обем, който може да достигне за цели 30 месеца, ако водата се използва само за питейно-битови нужди. В язовир „Камчия“, от който вода черпят Варна и Бургас, тя може да стигне за 10 месеца. Водата в Сливенско, която идва от язовир „Асеновец“, е достатъчна за 4 - 5 месеца. Нивото на язовир „Бебреш“ край Ботевград се следи всекидневно и в него има вода за около 3 месеца.

В някои населени места действително има воден режим, но те са предимно села и са на територията на няколко области. Причините са това са различни, като най-честата от тях е замръзнал водоизточник, стана ясно още от брифинга на МРРБ.

Има вероятност воден режим да бъде въведен в по-малки населени места в София област, заяви обаче регионалният министър Петя Аврамова. Тя каза още, че на места вече има режим - в Габровско, Пазарджишко и Ловешко.

"Темата се използва политически." С тези думи министърът обвини опозицията от БСП, след като соцлидерът Корнелия Нинова обяви, че в първите работни дни на парламента за тази година внася вот на недоверие към правителството заради водната криза, която държи на режим град Перник вече няколко седмици.

Във връзка с предстоящи дебат в парламента по вота на недоверие, който опозицията ще внася, Аврамова заяви: „Бих искала да обсъдим идеята за създаване на холдингова структура, в която да влязат всички ВиК дружества в страната“. Тя допълни, че един от големите проблеми на дружествата са неплатените сметки, защото водата на домакинствата не може да бъде спряна, за разлика от тока.

Регионалният министър обяви още, че ще бъде обсъдена и възможността за въвеждане на единна цена на водата в цялата страна.

Петя Аврамова увери, че всички институции са обединили усилия за разрешаване на проблема с водата в Перник. Заради старата мрежа обаче, от въвеждането на водния режим на 18 ноември до 30 декември там са регистрирани цели 494 аварии.

От своя страна заместникът ѝ Николай Нанков увери, че ще бъде направено всички необходимо за осигуряването на чиста вода за битови нужди дори и при достигане на „мъртвия обем“ на язовир „Студена“. „Факт е, че целенасочено се манипулира общественото внимание по темата за бедствени и кризисни ситуации във водния сектор и управлението на водите“, смята той.

Снимка: Красимир Свраков, Kmeta.bg