Автентичен фолклор ще се вихри на мегдана в Арбанаси

  • 03 юни 2015, 11:45
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 e77e e792

Непознати и малко известни автентични обичаи, като „Връзване на метли" и „Боенек", за пръв път ще бъдат показани на фолклорния фестивал "Насред мегдана в Арбанаси".


Обичаите са били традиционни но с годините са били позабравени. Те включват наричания за здраве и берекет, каза Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм" в Община Велико Търново.


Повече от 1100 изпълнители и 83 състава от цялата страна се очаква да пристигнат за юбилейното пето издание на фолклорния фестивал „Насред мегдана в Арбанаси". Участниците ще бъдат разделени в три възрастови групи- деца, младежи до 20 години и изпълнители над 20- годишна възраст. Те ще се представят в две категории- за автентичен и за обработен фолклор.


Фестът ще се проведе на 6 и 7 юни на откритата сцена в парка на селото под патронажа на кмета на старата столица Даниел Панов. Организатори са Община Велико Търново, Народно читалище „Иларион Драгостинов" и кметството в Арбанаси.


Традиционни занаяти, различни демонстрации и детски пленер „Аз рисувам насред мегдана в Арбанаси", ще се проведат успоредно с фестивала. Там ще могат да се включат деца с таланти и всички гости които искат да се докоснат до автентичния фолклор.


Жури в състав фолклористът Цвети Радева, етнографът Галя Чохаджиева и ръководителят на Северняшкия танцов ансамбъл ще оценява таланта на изпълнителите. Изпълненията ще започнат в събота в 9.30 ч.на мегдана в Арбанаси.