Автото в Бургас посреща новата учебна година с модерни кабинети

  • 06 юни 2019, 11:04
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium %d0%b0%d0%b2%d1%82%d0%be%d1%82%d0%be

Гимназията по транспорт в Бургас ще посрещне следващата учебна година с напълно обновена сграда.

Възпитаниците на училището ще имат на разположение модерно оборудвани класни стаи.

Учебното заведение вече разполага с нови специализирани кабинети по биология и химия, в които ще могат да се правят всякакви демонстрации и опити. Обособени са също компютърни стаи и библиотека.

„Всички лаборатории и специализирани кабинети ще бъдат оборудвани с най-съвременни програмни продукти и техника, използвани в транспортната и автомобилна индустрия. За това ще съдействат компаниите от автомобилната индустрия в Бургас, които с желание откликнаха на поканата да ни партнират през целия обучителен процес на учениците.”, коментираха от ръководството на гимназията.

Специализираните кабинети ще бъдат модернизирани и оборудвани с ново поколение дизелов и бензинов двигател, турбокомпресори, горивни уредби, инжектори, помпи, ходова част, автоматични и ръчни скоростни кутии, предни и задни диференциали, разпределителни кутии, ERG охладители, електронни компоненти, лазерни фарове, дисплеи, спирачни уредби, Air Bag, въздушно окачване /Air spring/, хидравлични помпи и др.

Достъпът до сградата е осигурен чрез ново стълбище. Предстои да бъде изградена автоматизирана платформа на главния вход, а отделните нива вече са свързани с вътрешен асансьор. Ремонтирани са и всички санитарни помещения, като част от тях са обособени за лица с увреждания.

Напълно подменена е и системата за отопление, като амортизирана централна инсталация с нафтов котел е сменена. На нейно място има съвременен, икономически целесъобразен и осигуряващ оптимален комфорт метод на централизирано отопление на парно.

Осигурени са и всички съвременни условия за практикуване на спорт на закрито и открито. Гимназията вече разполага със собствен нов просторен физкултурен салон, към който има съблекални с душове. Реконструирано е и дворното пространство.

За целите на образователния процес Гимназията по транспорт вече кандидатства по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, Модул „Модернизиране на системата на професионалното образование” с идеята да бъдат закупени още симулатор за леки електрически превозни средства – електрически велосипед /E-bike/, скутер и електромобил, симулатор за хибридни и електрически системи, хибриден двигател TOYOTA и др.

В гимназията по транспорт в Бургас се изучават най-модерните и търсени професионални направления в сферата на транспорта – „Автотранспортна техника“, „Спедиция, транспортна и складова логистика“ и най-новата специалност в автомобилната индустрия – „Електрически превозни средства/хибриди“. И трите специалности са с усилено изучаване на английски език.

В нея могат да кандидатстват ученици, завършили седми клас през учебната 2018/2019 г. Балообразуващите предмети са „Информационни технологии“, „Физика и астрономия“ и удвоените оценки от теста по БЕЛ и „Математика“. Приемът за новата учебна 2019/2020 г. и подаването на документи за участие в I-вия етап на класиране ще бъде от 3-ти до 5-ти юли.

Желанията могат да се изпишат с имената на гимназията и специалността или с изписването на 4-цифрените кодове на специалностите: 1083 - Автотранспортна техника; 1084 - Спедиция, транспортна и складова логистика; 1085 - Електрически превозни средства.