"Аз съм кукерче" събра хлапета от две общини

  • 27 февруари 2020, 19:19
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 03

Двадесет и първото издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ – 2020 започна dnes с фолклорния празник „Аз съм кукерче“, в който участваха деца от детски градини и училища от община Ямбол и община Тунджа.

Малките кукери представиха кукерските обичаи на Ямболския край, които отдавна са му спечелили прозвището Кукерландия. Малчуганите, пазители на народните традиции и вестители на доброто, бяха приветствани от заместник-кметовете на община Ямбол и община Тунджа Енчо Керязов и Станчо Ставрев. Всички участници във фолклорния празник получиха грамоти за принос в съхраняването и популяризирането на народните традиции.

В 16:00 часа в сградата на Общински детски комплекс – Ямбол се състоя награждаването на тринадесетте призьори от Националния конкурс – изложба по приложно изкуство „Кукерландия“, в който участваха деца и ученици от 6 до 13 години от двадесет институции от три области: Ямбол, Сливен и Бургас. Наградите връчи Енчо Керязов, заместник-кмет на Община Ямбол.

В сградата на ОДК - Ямбол е експонирана изложба на най-добрите творби, които бяха оценени от жури в състав: председател - доц. д-р Златомира Герджикова и членове - Нина Цонева и Ангелина Стоева.