„Бага- тур“ с три спектакъла в Ловеч

  • 15 юни 2019, 19:07
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium bagatur

В рамките на три дни прабългарска школа за оцеляване „Бага- тур“ представя демонстрации в зоопарка на Ловеч. Днес на спектакъла присъства и кметът Корнелия Маринова, която отчете професионализма и възпитателния ефект за младите ловчалии.

Това  е вторият ден от гостуването на  известната школа от Стара Загора, която популяризира родната история чрез атрактивни представления и игри. Така децата виждат прочетеното в учебниците как оживява под формата на най-различни дейности – танци, битки, облекло, въоръжението, бит и най-вече философията на прабългарите. Зрителите се запознават какво са правили в ежедневието си нашите прадеди преди 2000 години.

След едночасовия спектакъл публиката имаше възможност за снимки с героите и да участва в различни игри.

Привечер в зоопарка се проведе Вторият републикански турнир по конна борба. Това е едно състезание, което се прави само в Ловеч, каза Явор Гънчев , ръководител на прабългарската школа за оцеляване, която гостува за втори път в Ловеч. Явор Гънчев публично благодари за гостоприемството на кмета Корнелия Маринова и директора на зоопарка д-р Ивайло Станков.

В неделя,  16 юни,  пак в зоопарка от 10:00 до 14:00 ч. ще се представя спектакъла „Един ден в света на прабългарите“. Това са открит урок и различни занимания за всички деца и посетители на парка, отново на „Бага-тур“.

Почивните дни в Ловеч предлагат още много възможности за забавления. CRAFTBEER & ROCK (фестивал на крафт бирата и рока) има на 15 и 16 юни. Фестивалът се провежда в двора на бившата казарма.

Детски турнир по футбол  се провежда на 15 и 16 юни от 15:30 ч на два терена в Ловеч, като едновременно  играят отбори от Враца, Монтана, Видин, Ловеч, Плевен, Габрово и Велико Търново.

В село Горан в неделя на обед пък ще се проведе традиционното отбелязване на празника Русаля.