Багер до езерото "Бъбрека" разпали социалните мрежи

  • 29 юни 2020, 17:09
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium bager

Снимки на багер край Седемте рилски езера, направени от Милена Костадинова, взривиха социалните мрежи. Хората се чудят ще има ли строителни дейности край „Бъбрека” и как багерът е стигнал до мястото, предаде Нова телевизия. Кадрите, които Костадинова е пуснала са от събота, като според нея "това е кощунствена намеса в и без това застрашената биосфера в Седемте рилски езера". "Да не си помислите, че това е в някой парк, защото не е. Това е на Бъбрека. Поредното безумие", е написала тя в поста си. Кадри на тежка строителна техника, от които се вижда, че на терен има повече машини, пусна и bTV.  

Багерът се качил на самоход - по стар, но прекъснат с ров преди години, планински път през Сухия рид по циркуса, коментират хижари в този дял на планината. Пътят, възстановен специално заради рехабилитацията, е около 3 километра. Багерът е достатъчно мощен и маневрен да се придвижи по трудния терен.

„Няма да се разкопава, няма да се разорава. Това са спекулации. В района стартира проект за укрепване на туристическите пътеки, поставяне на дървени парапети и борба с ерозия.  През юли и август има голям туристически поток. По принцип се работи ръчно. Този багер се наложи да обработи малък участък", каза Красимир Андонов, директор на Национален парк "Рила".

Пред БНР отново Андонов уточни, че не се изграждат нови пътеки, а се укрепват съществуващите." В района около езерото Бъбрека, откъдето са снимките, се полага едър и дребен камък, както е по проект. Ще бъдат поставени и дървени прегради, за да могат туристите да вървят по маркирания обособен маршрут. Не искам хората да си мислят, че изграждаме някакви бетони или ще се строи", заяви още Андонов.

Национален парк "Рила" пусна съобщение на сайта си, че това е проект за рехабилитация на пътеките в парка и че става дума не са изграждане на нови пътеки, а за рехабилитация на туристическата пътека по маршрут горна лифтова станция - х. Рилски езера -  Сухия чал - ез. Бъбрека, ез. Сълзата-ез. Бъбрека, - ез. Близнака, - Трилистник - ез. Рибно, от всички страни - източен и западен бряг, - ез. Долно, - х. Рилски езера и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. Рилски езера, както и самите строителни дейности. 

Сега опасенията са дали след като приключи работата на машината по рехабилитацията на пътеките при Седемте езера, багерът ще изкопае отново ров по трасето - така, че да не минават АТВ-та, джипове, високпороходими МПС. Ако това се допусне, районът ще бъде изпотъпкан и съсипан, коментират добре познаващи ситуацията по циркуса туристи.