Багер изпревари протест срещу събарянето на „Двойната къща“

  • 29 април 2017, 17:05
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 43

[caption id="attachment_118802" align="aligncenter" width="640"]43 Снимка: бТВ[/caption]

Багер изпревари организирания за тази вечер протест в защита на „Двойната къща” в центъра на столицата. Започна разрушаването на 110-годишната къща, която допреди няколко месеца беше със статут на паметник на културата, предаде бТВ. По-рано телевизията излъчи репортаж за готвения протест и намеренията да се събори къщата.

Около обяд разрушаването беше временно спряно от полицейска проверка.

Къщата е разположена на бул. „Васил Левски“ № 19 в столицата. Построена е през 1907 г. по проект на архитект Георги Тодоров за нуждите на семейството му. Сградата се състои от две самостоятелни жилища, които са долепени едно до друго. След 1944 г. в нея са настанени различни квартиранти, като постепенно къщата е занемарена. От 21 май 1976 г. е със статут на паметник на културата „за сведение“.

На 11 ноември 2016 г. между двата тура на президентските избори с подпис на тогавашният министър на културата Вежди Рашидов е отменен защитеният ѝ статут.

Собственик на имота от няколко години е Кирил Киров – Киро Японеца. Досега той не е можел да предприеме никакви действия заради статута на паметник на културата. Преди дни той каза, че планът му е да изгради подземен паркинг на мястото на сградата. Днес не беше открит за коментар, съобщава още бТВ.

Вежди Рашидов пък изпрати писмо, в което обяви, че „не е разрешавал бутане на никаква сграда“. „Не съм разрешавал събаряне на никаква къща на булевард „Васил Левски“ в София. Не познавам нейния собственик. Националният институт за недвижимо културно наследство е направил проверка и след това е поискал от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности отмяна на статута на въпросната сграда със съответните аргументи. В експертния съвет влизат квалифицирани специалисти от различни институции. Техните заключения се оформят в протокол, който министърът на културата е длъжен да подпише. Министерството на културата не издава разрешения за събарянето на каквито и да е сгради. Заявявам отново, не съм вземал решение за отмяна на статут и за събаряне на сградата“, се казва в писмото.