Бал с народни носии от век и половина правят край Видин

  • 14 януари 2018, 11:55
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium boinica nosii

Традиционният бал на народните носии се състоя снощи в салона на читалище „Надежда” в село Бойница. 25 деца, младежи и възрастни хора дефилираха на сцената, облечени в носии, изработени от техните баби и прабаби преди повече от век и половина. Най-възрастнте жени в селото бяха включени в жури, което определи най-добре представилите се манекени. Раздадени са награди за първо, второ и трето място. Имаше и „Мис Бал” – най-хубавото момиче, облечено в пъстра носия, съобщи секретарят на читалището Ирина Станкова.

Бойница е известно село със своите стари носии. Те са много пъстри с преобладаващ червен цвят за жените и бял за мъжете. Около вратовете и на ръкавите на ризите им има гъсти шевици, повечето с флориални мотиви. С вертикални шевици са украсени и престилките. Всичко е изработено на ръка и само от естествени материали. Някои от ризите на конопени, но има и кенарени.Късаците и завеските са от вълна.

Бал на носите провеждат в Бойница от 1903 гдина, когато е създадено местното читалище. Носиите се съхраняват в домашните ракли, но за бала се предоставят на читалището. То осигурява манекени, които ги обличат за една вечер и след това ги връща на собствениците им. Носиите печелят овации и награди на фолклорни фестивали. През 2017 са завоювали специална награда на фолкфеста в село Невестино. На събор в Чупрене също стават атракцията на сцената.

В съседното село Шишинци също съхраняват 20 народни носии на повече от век. С тях то участва на фестивали и ги пази ревниво. Всички опити да бъдат купени се провалят. Все пак, такава носия може да се види в националния музей на Япония. Показват я като гениално творение на самобитната народна култура на България.