Балетист реди изложба в Стара Загора

  • 09 октомври 2019, 20:03
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium ddd

Италианският балетист Франческо Калипари открива живописна изложба „Ерос и Танатос“ във фоайето на Държавна опера Стара Загора. Той е част от балетната трупа на операта от миналия сезон.

Роден е на 8 януари 1990 г. в Локри, исторически град в Южна Италия. Завършва института Pietro Mazzone, а след това и курсове в Националната танцова академия в Рим. Непрофесионално с рисуване се занимава от две години.

„Стилът в картините на Франческо Калипари, като него самия, не се очертава лесно. От една страна е любовта към формата, пропорцията, хармония и класицизъм, каращи го да се доближава до най-големите автори на Ренесанса и античното изкуство. От друга, у него има един „Дионисиев дух“, вид творчески хаос“, казват специалистите. Според тях в много от картините му се открива изрична препратка към творчеството на Алберто Бури, италиански художник от XX-ти век, с огромен принос в изкуството след Втората световна война.

Изложбата ще бъде открита на 15 октомври, когато започва и новият творчески сезон на балетната трупа. Той ще бъде открит с „Лебедово езеро“, а гост е звездата на Виенския щатсбалет Денис Черевичко.