БАН издирва ценни документи за историята на Несебър

  • 29 април 2017, 14:15
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 001 006 nesebyr arhitekturen rezervat bulgariatravel org

[caption id="attachment_69334" align="aligncenter" width="895"]снимка: bulgariatravel.org снимка: bulgariatravel.org[/caption]

Научния архив при Българската академия на науките (БАН) започва работа по изследване на документи, свързани известни личности от Несебър. За целта от там отправят молба към всички институции в Несебър и към гражданите, които съхраняват ценни документи, свързани с историята на населеното място, да ги предоставят за изследване, съобщава burgas-reporter.com.

 

Научният архив при БАН приема и съхранява документи на значими личности, дали своя принос в обществения и културен живот на даден регион. В този отдел на БАН се извършва експертиза на ценността на документалното наследство на най-изявените личности в съответната област - държавници, обществено-политически, стопански и военни дейци, духовници, представители на науката и изкуствата.

Ето и какви документи интересуат специалистите от БАН:

Биографични и автобиографични документи;
Творчески материали - ръкописи на произведения, доклади, съобщения и др.;
Материали, свързани с обществената дейност на личността;
Кореспонденция – лична и служебна.

Съхранението на тези документи е важно за историята на областта, в която местните изявени личности са се родили и работят. Писменото наследство може да се използва като извори за регионални изследвания и да популяризират района. В зависимост от своя вид, те могат да бъдат включени в проучвания с различна насоченост и да маркират характерни за своите създатели събития, процеси и т.н., уточняват от научния архив.

Всеки, който съхранява в семейния си архив подобни документи, може да ги предостави в администрацията на Община Несебър.