БАН с нов председател

  • 01 декември 2016, 14:00
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4d553b14 f068 c28f

BAN БАН

Академик Юлиан Ревалски е новият председател на Българската академия на науките (БАН), съобщи БНР. Той ще замести акад. Стефан Воденичаров за следващите четири години. Юлиан Ревалски беше избран с 57 гласа "за" за нов председател на Академията. Гласуваха общо 94 учени. 

Общото събрание на Българската академия на науките избираше нов председател на академията между двама кандидати. Единият е член-кореспондентът Николай Милошев, който в момента е заместник-председател на Академията. Другият кандидат беше Юлиан Ревалски

Акад. Юлиан Ревалски (1956 г.) от 2013 г. е директор на Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН, а през 2011-2012 г. негов зам.-директор. Той има принос за учредяването на наградата на ИМИ за постижения на млади български учени в областта на математиката. Бил е и гост-професор в университети в чужбина.

4-годишната програма на акад. Юлиан Ревалски е от 26 страници. Като една от основните и социално ангажирани мисии на БАН той сочи трансфера на научни знания към студентите и преподавателите във висшите училища.

Средната работна заплата в БАН сега е с около 200 лева по-ниска от тази в страната, а в сравнение със средната работна заплата във висшите училища разликата е още по-голяма, посочва акад. Ревалски. Той уверява, че ще положи всички усилия, заедно с ръководните органи на БАН и със Съвета на настоятелите, "за съществено увеличение на заплащането на научния и научно-помощния персонал".

Гласувайте за "Кмет на годината" за мандат 2015-2019 ТУК!