Банатски българин стана почетен гражданин на Чипровци

  • 08 септември 2018, 16:59
  • Default profile Автор Цвета Иванова
4iprovci deca ot banat

От два дни Чипровци чества 330-тата годишнина на въстанието срещу турците, избухнало в тогавашния Кипровец през 1688 година и 50-годишнината от обявяването на селището за град.

На тържествена сесия на общинския съвет бяха обявени новите почетни граждани на Чипровци. Това са банатският българин Франциск Драгинов, наследник на бежанци от Чипровци, намерили убежище във Винга, след разгрома на въстанието и проф. Лилия Илиева, откривателка на историята на България, написана от чипровчанина Петър-Богдан Бакшев 100 години преди Паисиевата история. Двамата благодариха  за уважението и честта да бъдат почетни граждани на Чипровци. 

Гости на града за честването  са 40 банатски българи от Винга, област Арад,  Румъния. Техният ансамбъл „Българче“ изнесе концерт, от който стана ясно, че  деца и възрастни във Винга още играят народните хора и танци на своите предци.

На тържествената сесия на общинския съвет  доклад за значението на чипровското въстание от 1688 година изнесе проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет.

На сесията присъстваха депутатите от ГЕРБ Дилян Димитров и Ирена Димова, областният управител Росен Белчев, много краеведи, историци и граждани от Монтана. Тази вечер на централния площад ще се състои проверка-заря. Строят на 4 вида войски ще приеме председателят на парламента Цвета Караянчева.

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Еко е, събираме разделно" ТУК!