"Банско Филм Фест 2018" ще е в памет на своя създател Петър Атанасов

  • 20 ноември 2018, 19:33
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%91%d0%a4%d0%a4 2

XVIII-то издание на „Банско Филм Фест” започва утре, като до неделя курортният град ще бъде във вихъра на екстремното кино и преживявания – катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, екстремно колоездене и много други спиращи дъха приключения.

Събитието ще започне с възпоменателен момент в памет на неговия създател – Пепи Атанасов, който почина след кратко боледуване през юли тази година. В знак на признание към достойното дело, останало след него, Общински съвет-Банско ще го провъзгласи за Почетен гражданин на град Банско. По предложение на кмета Георги Икономов, авторитетният експерт в сферата на алпинизма ще получи посмъртно почетното отличие на тържествена сесия на местния парламент в сряда от 16:00 ч.

Фестивалът ще предложи богата филмова програма, която ще бъде оценявана от експертното жури. Съпътстващите събития са с два фокуса – интересна детска програма, насочена към формиране на вкусове и предпочитания от подрастващите за здравословен живот и спорт. Вторият фокус е насочен към хората с увреждания в екстремните спортове. Специално от Испания ще дойде Урко Кармона Барандиаран, пара-катерач и мотивационен лектор. Неговото гостуване е част от панела „Те могат – хората с увреждания и екстремите спортове“, който ще се проведе в съботния ден.

В рамките на фестивала ще бъде отбелязано още едно събитие – 50-годишнината от създаването на ски-алпинизма в България. Най-титулуваните катерачи – Кънчо Долапчиев и Младен Катранджиев, ще изнесат своето представяне във връзка с годишнината.

Над 100 филма от 30 държави очакват любителите на планинските спортове. Всички прожекции и презентации ще се проведат в читалище "Никола Вапцаров" и в кино-залата на Посетителския информационен център. Входът е свободен.

 

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!