Банско и Ерзурум с проект за внедряване на соларни системи

  • 05 февруари 2019, 11:22
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%91%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be %d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0 %d1%81%d0%bd%d1%8f%d0%b3  1

Най-добрият ни зимен курорт Банско е партньор на турския Ерзурум по европроект в сферата на зимния туризъм. Миналия месец кметът Георги Икономов подписа договор за изпълняване на съвместен проект между турската община Ерзурум и община Банско с наименование „Сътрудничество за природосъобразен зимен туризъм“. Бенефициент е турската община по мярка „Побратимяване на градове от Турция и градове от ЕС“, а срокът за изпълнение на дейностите е една година. Ерзурум е популярен зимен курорт в южната ни съседка, който също е домакинствал на кръгове от Световната купа по ски.

„Ерзурум ни покани да се включим като техни партньори в европейската програма с желанието Банско да сподели своите добри практики в сверата на зимния туризъм. Въпреки че турската община е много по-голяма от нашата, Банско има с какво да даде пример за развитие като един от предпочитаните курорти в Европа“, коментира Икономов.

Основната цел на проекта е да бъде извършен задълбочен анализ за възможностите за внедряване на соларните системи като алтернативен източник на възобновяема енергия. Турската община ще наеме агенция за енергийни проучвания, която ще изготви специализирани доклади за двата курорта, отчитайки съотношението разходи-ползи, социалния ефект, както и периода за възвръщаемост на инвестициите.

Двете общини ще си разменят срещи, с които ще насочат общественото внимание върху възобновяемите източници на енергия като алтернативи, запазващи качеството на въздуха и околната среда. Позитивната кампания за популяризиране на еко енергията ще премине и през провеждането на ски състезания в Банско и Ерзурум. С успешното изпълнение на проекта двата града ще се побратимят, за да продължат сътрудничеството си и в други сфери от живота.