Банско прави лаборатория за бързи PCR тестове

  • 21 октомври 2020, 14:02
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 7fcb43a58e51ef568b841ea88184d6a2

Община Банско организира вчера работна среща, на която бяха обсъдени мерки за подготовка на курорта за предстоящия зимен туристически сезон. В дискусията участваха представители на фирмата  концесионер на ски зоната, на браншови туристически организации, туроператори, хотелиери и ресторантьори. Кметът Иван Кадев обобщи мнението на заетите в туристическия бизнес в Банско за подкрепа позицията на Националният борд по туризъм за общи мерки в зимните курорти на България през предстоящия сезон по примера на Австрия, Швейцария, Италия, Франция и Съединените щати. Мерките трябва да бъдат разработени и прилагани от държавата, общините и курортите както по отношение на безопасността на туристите и домакините, така и за таргетирана реклама на зимния туризъм на пазарите в съседните страни. Той категорично отхвърли призива туристите да не идват в следващите две седмици в Банско, защото в града трайно се отчита изключително нисък брой положителни резултати от тестовете.

Кадев оповести разпоредените с нарочна заповед мерки, които да осигурят безопасната за жители и гости обстановка в община Банско. Те не се различават от предписаните от Министерство на здравеопазването, но ще се съблюдава стриктното им спазване, за което се ангажират и служителите от общинската служба за ред и сигурност.

Председателят на ОбС - Димитър Русков, съобщи за предстоящото откриване в Банско на лаборатория, в която ще се правят бързи PCR тестове с резултат 2 часа след вземане на пробата. Общината ще се ангажира и с логистика за транспорта от Банско до местността Шилигарника с автомобили.

Мая Христоскова – директор на „Юлен” АД, информира за пълната готовност на съоръженията за откриване на ски сезона, който се очаква да започне традиционно за студентския празник. Предприетите от фирмата концесионер мерки за безопасното ползване на кабинковите и въжени линии през лятото ще бъдат допълнени със система за автоматична дезинфекция. Купуването на карти освен на касите на начална и горна станция на кабинковия лифт ще се извършва на още 10 места в града и на два автомата, съобщи тя. Мая Христоскова изрази оптимистични очаквания за зимния сезон, през който Банско ще бъде домакин на кръгове за Световната купа по ски през февруари 2021 г. и Световното първенство по ски алпийски дисциплини за младежи през март.

Снимка: Община Банско

Националният конкурс „Кмет на годината“ 2020 вече тече. Гласувайте за своя кмет на kmetnagodinata.bg.