Банско създава Туристически район „Рила-Пирин”

  • 31 октомври 2017, 16:23
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%9e%d0%b1%d0%a1 %d0%91%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%be 311017

Общински съвет-Банско даде своето съгласие за създаване на Организация за управление на туристически район „Рила – Пирин”. Това е един от общо деветте такива района на територията на страната съгласно новите разпоредби на Закона за туризма. Учредяването на тази организация, която е със статут на юридическо лице, цели да обедини действията на 23-те общини, попадащи в него, в сферата на туризма, оформянето на регионални туристически продукти и съответно осъществяването на маркетинг и реклама на тези продукти. В състава на района са общините Банско, Белица, Белово, Благоевград, Бобошево, Гоце Делчев, Гърмен, Долна Баня, Дупница, Костенец, Кочериново, Кресна, Петрич, Разлог, Рила, Самоков, Сандански, Сапарева баня, Симитли, Сатовча, Струмяни, Хаджидимово и Якоруда. През месец ноември се очаква да се проведе учредителна среща, която да положи основите на организацията.

Съветниците приеха да се подпише споразумение за сътрудничество между община Банско и италианската община Монти. Със споразумението се цели разширяване на възможностите на местната власт за кандидатстване с проектни предложения пред Европейската комисия, осъществявани на базата на международни партньорства. Предвижда се сътрудничеството да включва още организирането на съвместни форуми, обмен на добри практики в сферата на туризма, спорта, културата и опазването на околната среда.

Ски клуб „Банско” да бъде подпомогнат със сумата от 14 000 лева за закупуването на нов 12-местен микробус, гласуваха също така местните парламентаристи. Превозното средство ще бъде използвано за участието на 120-те деца в спортните съревнования от държавния спортен календар. Средствата ще покрият първоначалната вноска за закупуването на автомобила, като клубът ще продължи с изплащането му съобразно собствения си бюджет през следващите години.