Община Банско е разположена в Югозападна България и обхваща Пирин, части от Разложката котловина, пролома Момина клисура на Места и Дъбражкия дял на Родопите. Релефът е равнинен до хълмист. 

Банско е утвърден еврoпейски ски център, на чиято територия са изградени 75 километра писти. Природните дадености са създали имидж на региона като туристическа дестинация. Националният парк "Пирин“ е включен в списъка на националните паркове и резервати на ООН, както и в списъка на културните и природни забележителности на ЮНЕСКО. Паркът е богат със своите езера, водопади, пещери, вековни дървета и исторически места. Известни са и минералните води на село Баня и град Добринище, както и резерватите “Баюви дупки - Джинджирица”, “Юлен” и “Тисата”.

Богатото културно-историческо наследство на общината включва десетки обекти с национално значение. Църквата “Света Троица” в центъра на Банско е един от символите на курортния град. До построяването на храм-паметника “Св. Александър Невски” в София това е била най-голямата църква в страната и на Балканския полуостров. Музейният комплекс “Банско” обхваща едни от най-значимите културно-исторически забележителности на града. Веляновата къща е образец на възрожденската архитектура от началото на XIX век, а в Белината къща е живял видният възрожденец Неофит Рилски.

Църквата “Св. св. Теодор Стирон и Теодор Стратилат” в село Добърско е единствената, в която могат да се видят над 30 женски образи, сцената “Преображение Христово”, изобразяващи Исус Христос във форма, наподобяваща ракета. В двора на храма има извор, който се смята за лечебен. 

 

ОФИЦИАЛЕН ПРАЗНИК:  

5 октомври

 

КОНТАКТИ

Община Банско

2770 гр.Банско

пл. “Никола Вапцаров” №1

Тел: (00359) 749 886 11

Факс: (00359) 749 886 33

obabansko@bansko.bg

www.bansko.bg