Баня празнува с музика, гозби, спорт и над 2000 гости

  • 24 август 2019, 18:59
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%a4%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bb %d1%81. %d0%91%d0%b0%d0%bd%d1%8f

Разложкото село Баня, прочуто с минералните си извори, очаква над 2000 гости за четвъртото издание на фестивала „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра!”. Тази година празникът ще бъде по-рано – на 31 август, за да е по-сигурно, че времето ще е топло и няма да вали. Сцената по традиция ще бъде пред старата римска баня в населеното място. 

Вече са резервирани почти всички места в хотелите и къщите за гости в селото. Местните хора ще демонстрират красотата на българския фолклор, стотици самодейци ще участват в събитието. „Наши жители ще покажат тънкостите на някои стари занаяти на туристите. Ще видят гостите как нашите предци са варили сапун. Занаятчии ще майсторят различни сувенири, жени ще плетат шушони, терлици”, сподели кметът на Баня – Мария Юрганчева. 

Бабите от пенсионерския клуб ще точат юфка, ще направят кулинарна изложба на баненски ястия, всеки гост ще може да опита от известните им баници – с булгур, с ориз. 

В съботния ден ще има много емоции и за любителите на канадската борба. Край минералния плаж в селото ще се проведе атрактивна надпревара по този силов спорт. Битките ще са в четири категории – юноши до 18 години, девойки до 18 години, жени и мъже. Мъжете пък ще се състезават според тежестта си в три групи – до 75 килограма, до 85 килограма и над 85 килограма.