Басарбовският скален манастир - светиня край р. Русенски Лом

  • 10 февруари 2019, 18:01
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium basarbovo premiere video du 01

Басарбовският скален манастир е единственият по рода си действащ манастир в България. Светата обител е вкопана в скалите на каньона на река Русенски Лом. Манастирът носи името на Димитър Басарбовски - реално съществуваща личност, за която споменава Паисий Хилендарски в "История славянобългарска".

Знае се, че Димитър Басарбовски обитавал местността в изключителна скромност и смирение. Преданието пренася през годините разказите, че той сам избрал времето и мястото, където да завърши земния си път - това се случило на брега на близката река Лом. Годината е 1685.

Години по-късно се разнесла славата, че мощите на мирянина имат чудотворна сила, те били пренесени в село Басарбово. Годините минавали, преданията се увеличавали, а за изключителната сила на мощите се разчуло чак в Русия.

През 1774 г., по време на една от руско-турските войни, руският генерал Петър Салтиков наредил мощите на "преподобни Димитрий" да бъдат отнесени в Русия.

По пътя, тленните останки се озовали в Букурещ, където върлувала чума. В дните, когато мощите пристигнали, бедствието спряло, а мнозина били убедени, че това е свързано с тяхната  свръхсила. 

Румънците се договарят мощите на Св. Димитър да останат в Букурещ като обезщетение срещу загубите на румънския народ във войната. 

Оттогава светите мощи почиват в Букурещ в църквата "Три светители", а Св. Димитър Басарбовски е изключително почитан в Румъния като Спасителят на Букурещ.

Снимки: Dunav Ultra

Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за май на тема "Модерни в клас" ТУК!