Баща и син в надпревара кой да извая паметник на хан Кубрат

  • 10 април 2018, 06:58
  • Default profile Автор Станка Христова
Medium %d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba %d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b5%d0%b2

Два идейни проекта изправят един срещу друг творческо дуо от баща и син, желаещи да изваят паметник на хан Кубрат в Кубрат. Скулптурите Любомир Добрев и синът му Рафаил Георгиев са автори на двата проекта, стигнали до последната права в конкурсната надпрвара за мемориал на великия владетел, обявена миналата година от община Кубрат. Това съобщи заместник кметът на лудогорския център Орхан Мехмед.

Добрев старши предлага скулптурна композиция, висока 4,5 метра, в която ханът е възседнал символичния за прабългарите кон. Синът му Рафаил вижда мемориала като тронна зала, в която царства високата 2,6 метра фигура на владетеля.

Обсъждането на двата идейни проекта, насрочено за средата на април, ще реши  кой от авторите ще получи контракта, обясни кметът на Кубрат Алкин Неби. Идеята за увековечаване на владетеля на прабългарската държава принадлежи на местното гражданско сдружение „Кубрат“. Инициаторите примопниха, че у нас няма паметник на хана в цял и ръст и такъв монумент следва да бъде издигнат в града, кйто носи неговото име. Общинската управа прие предложението и започна кампания за набиране на средства. Очаква се изграждането на мемориала да струва около 100 хиляди лева.

Скулпурите Любомир Добрев и Рафаил Георгиев са добре познати на публиката у нас. Добрев е автор на войнишкия мнумент в Разград, на паметника на Свети Георги Победоносец в Русе, на бюста паметник на Васил Левски в Несебър. Синът му, с псеводоним Рафа е на 32 години и вече е излагал пластики във Франция, Германия Южна Корея, Израел. Негови творби са притежание на частни колекционери в Германия и Италия.