Баща, майка и син давали високи пенсии в Силистра

  • 09 март 2019, 11:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium  d0 a2 d0 b5 d0 bc d0 b8 d0 b4 d0 b0

Началникът на отдел „Отпускане на пенсии“ в НОИ - Силистра и семейство – баща, майка и син са участвали в престъпната схема за отпускане на високи пенсии срещу рушвети. Това стана ясно от брифинг на говорителя на Специализираната прокуратура Сийка Милева.

„Групата функционира от 2007 г., като е издавала фалшиви ТЕКЛ-ове, които са предоставяни пред НОИ – Силистра. В нея участват длъжностни лица, сред които директорът на НОИ – Силистра и началникът на отдел „Отпускане на пенсии“. Членове на групата са и семейство – баща, майка и син“, обясни Милева.

Претърсени са 14 адреса, както и леки автомобили. Иззети са мобилни телефони, банкови карти, извлечения от банкови документи.

„Установена е ролята на директора на НОИ – Силистра – той по телефона е диктувал на началничката на отдел „Отпускане на пенсии“ и тя е записвала на бележка „СМЧ – Пенчев“ – т.е. „силно мой човек – Пенчев““, коментира Сийка Милева и допълни, че така служителите са знаели, че тези хора са близки до директора и по досиетата се е работило по-бързо и не са били проверявани. Тя обясни, че семейството е съхранявало документи, а синът е извършвал проверки на лица, които са искали да им бъдат отпуснати пенсии, в имот, който е бил собственост на майката и бащата.