Баташката черква да стане отново държавна

  • 26 ноември 2012, 12:59
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a08730d28a3

Подписка от над 900 имена с искане близо 200-вековната църква „Света Неделя“ отново да стане държавна, изпратиха от баташкото сдружение „Будител“, съобщи неговият секретар Веселин Станков. Неправителствената организация разчита на подкрепата и на други граждански формирования и съюзи - Камарите на архитектите в Пловдив и Пазарджик, за да може културният паметник да върне предишния си статут.


В момента той е публична общинска собственост, след като в края на юни по предложение на кмета на историческото градче Петър Паунов бе прехвърлен за безвъзмездно ползване на Пловдивската митрополия и в костницата се извършват богослужения.  Категорично сме против струпването на много хора в черквата и паленето на свещи, тъй като опушват стенописите-свидетели на кървавите дни от клането през Април 1876, твърдят подателите на писмото до президента, премиера, парламентарния шеф и министъра на културата. Копие е изпратено и до митрополит Кирил, който след смъртта на патриарх Максим стана наместник-председател на Светия синод.


По думите на Веселин Станков архивните документи говорят, че „Света Неделя“ още през 1915 г. е била обявена от министъра на просвещението за държавен мавзолей, след това през 1952 следва решение на държавата за препотвърждаване на този акт и с министерско постановление обявяват храма за паметник на културата. Преди черквата-светиня да бъде прехвърлена на пловдивската Митрополия,  баташките стайрешини не са взели становището на културното министерство, категорични са „будителите“ от Батак.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!