БЧК – Видин, раздава храните - европейска помощ, три месеца

  • 03 декември 2019, 14:00
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium b4k pomo6ti

До дни започваме раздаването на хранителните помощи на правоимащите във Видинска област, съобщи директорът на БЧК в града Цветелина Петрова. То ще продължи до 28 февруари 2020 година. До тогава пакетите трябва да стигнат до 8221 души. Правоимащи са всички, които са получили енергийни помощи за сезона 2017 – 2018 година.

До нова година помощите ще получат бедните от най-отдалечените села на областта. Започваме със селата на община Видин и продължаваме в Ружинци, Белоградчик, Чупрене, Димово. Най-късно – на 27 декември, ще раздаваме пакетите в Кула. Единствено село Арчар, община Димово, има пункт за раздаване, тъй като в него има много правоимащи. За останалите села пуктовете са в общинските центрове. В град Видин раздаването започва на 6 януари.

Тази година хората в затруднено материално положение  ще получат 16 вида храни с обща тежина от 24,570 кг. Това са по 2 кг брашно, 3 кг фасул, 4 кг леща, 4 л олио,1 кг ориз, консерви от зелен фасул, грах, домати, гювеч, конфитюр, както и местни консерви с пиле, риба и говеждо.

Непотърсените храни до края на февруари ще бъдат разпределени между социалните домове в областта. Продукти винаги остават, защото бенефициентите са заминали да живеят в други градове при децата си, някои са починали и т.н.

Закупуването на храните се финансира от  ЕС чрез програмата за храни за нуждаещите се граждани на общността. Те се приемат със задоволство от хората, раздаването им в някои села се превръща в празник за хората, които са останали да живеят в тях, допълни Цветелина Петрова.