Бебета ин витро се събраха в Хасково

  • 25 март 2019, 16:32
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%b1%d0%b5%d0%b1%d0%b5%d1%82%d0%b01

Бебета, родени след спонсорирани от община Хасково ин витро процедури, се събраха на Благовещение в сградата на Общината. Бебетата са родени след процедури, подпомогнати през 2017 година.

Кметът Добри Беливанов поздрави майките за куража и силната вяра и желание да станат майки и им подари свежи пролетни цветя. Всяко детенце получи монета с лика на „Св. Богородица“, надписана с името му.

Майките изказаха радостта си от първата по рода си среща и благодариха за помощта.

„Няма по–хубаво и по-ценно нещо от децата. Община Хасково традиционно отделя определена сума, за да помогне на повече жени да станат майки. През 2017 г. от общината са подпомогнати 31 двойки", каза кметът Беливанов.

Родените бебета са 11 - това са Данаил, Християна, Теодора, Божидара, Галена, Живко, Дария, Калина, Преслава, Никола и Елена. Едно от децата е второ за семейство, чието първо детенце също е родено след Ин витро процедура подпомогната от общината. Има и една двойка близнаци - момче и момиче.

През 2018 г. са подпомогнати 22 двойки. До момента има информация и за повече от 6 бременности след процедури, финансирани през 2017 и 2018 година.

Част от процедурите предстоят, забавени са заради наложило се предшестващо лечение.

В Община Хасково вече могат да се подават документи за финансиране за 2019 г., срокът за това е 30 април. 100 хиляди лева са определени в Бюджета на общината за финансиране на процедури „ин витро“и „ ин виво“.