Бедните видинчани искат твърдо гориво

  • 01 февруари 2018, 08:02
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium vagli6ta 1

9250 молби за енергийни помощи са подадени в област Видин, съобщи Венцислав Боянов, директор на регионалната дирекция на „Социално подпомагане” във Видин. Най-много са нуждаещите се от помощи във Видин – 3723, следвани от живеещите в община Димово – 1289. На 1863-ма,  подадали молби, е отказана помощ. Причината са по-високите им доходи от полагащите се пари за гориво.

7377 молби са удовлетворени. Броят на хората е с 387 души по-малък от получилите  енергийни помощи през предишния отоплителен сезон. Имащите право на помощи сами определят какво гориво искат. 6 596 са поискали твърдо гориво – т.е. дърва и въглища. Само 375 са пожелали отопление с електричество.

Цифрите говорят защо Видин е един от градовете с най-замърсен с финни прахови частици въздух. Не само бедните, но и голяма част от останалото население продължава да използва за отопление дървата и въглищата.Като основна причина те сочат ниските си доходи. Докато това положение продължава, никакви мерки за очистване на атмосферния въздух над Видин могат да  бъдат ефективни.