Бедственото положение в Якоруда и Велинград остава

  • 12 март 2015, 03:49
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54fae8756491e

Бедственото положение в общините Якоруда и Велинград остава.


Електрозахранването в селата от община Якоруда е възстановено снощи.


Шести ден без електричество са селата от община Велинград в района на прохода Юндола.


Пътят за Белмекен и Белово е затворен.


Бедственото положение, обявено в понеделник в пет от селата на община Якоруда остава. След като се обобщят данните от кметовете на селата, ще бъде решено дали учениците ще тръгнат на училище. Те са в принудителна ваканция от понеделник. Бе възстановено електрозахранването на бедстващите села Аврамово, Конарско, Бунцево, Бел камен и Смолево. Пътищата до тях са разчистени, населението се снабдява с храна и вода.


Само една махала - Клечова на с. Конарско е без електрозахранване, но екипите на ЧЕЗ работят по възстановяването му, което трябва да стане до довечера.


Пътят от Симитли през Разлог и Якоруда, до Аврамово, последното населено място на община Якоруда и благоевградска област, е почистен.


От прохода Предел до Аврамово обаче край пътя има паднали стотици дървета. Най-апокалиптична е картината с падналите дървета край с. Баня, община Разлог. До разклона за с. Краище те са стотици. Служители на "Благоустройствени строежи" продължаваха да доразчистват, режейки падналите дървета. В един кратък участък върху част от пътното платно има неотстранени, но отрязани дървета. Тях разчистваше пътноподдържащата фирма.


Гара Аврамово, най-високата на Балканския полуостров с надморска височина 1267 м е затрупана от сняг. Отсечката от пътя за Юндола до гарата не е разчистена. Пред гарата има затрупани автомобили.  


От 7 март е преустановено движението на влаковете по теснолинейката от Велинград до Добринище заради падналите върху линията дървета. По отрязването и премахването им пети ден работят екипите на НКЖИ. Коловозите са затрупани с 50-сантиметров сняг. Поне така е от Аврамово до Якоруда. Между гара Белица и Баня работници възстановяваха скъсаните телефони линии, които вървят покрай жп-линията чак до Велинград. Телефона връзка заради това няма.


Село Пашови, община Велинград, намиращо се на километър след благоевградското Аврамово е без електричество от петък вечер.


Пътят от Аврамово до Юндола е почистен, но върху асфалта има поне 20-ина см останал сняг. Заради непочистения навреме сняг са се образували коловози и дупки. Край пътя също има паднали десетки дървета, които са отрязани и не пречат на движението.


Местността Юндола - проход и населено място е затрупан от над метър сняг. И тук електричество няма от пет дни.


Пътят към Велинград е почистен според пристигащите от там. В района на село Света Петка има два закъсали ТИР-а. Електрозахранването в града е възстановено, дотогава е имало проблем и със зареждането на гориво на бензиностанциите, тъй като те не са работили заради липсата на ток.


Пътят за Белово е затворен, за Белмекен също. Пътят за Националната спортна база се чисти от роторни снегорини. По пътя за Белмекен има 3-метрови преспи.