Белодробната болница в Русе е обновена и с нов асансьор

  • 23 март 2018, 18:27
  • Default profile Автор Галина Стоянова
Medium 2

В Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания – Русе обособяват отделен вход и специален асансьор за пациентите, заболели от туберкулоза и приети в отделението.

Новината беше съобщена днес на пресконференция, на която присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, управителят на СБАЛПФЗ „Д-р Димитър Граматиков – Русе“ д-р Светослав Дачев, началникът на Пневмофтизиатричното отделение д-р Николай Колев и директорът на РЗИ – Русе д-р Маргарита Николова.

„Благодаря на д-р Дачев и неговия екип за всеотдайната работа, за изключителния им професионализъм и опит, заради което много човешки животи биват спасявани“, заяви кметът Пламен Стоилов и увери, че лекарите в специализираната болница имат пълната подкрепа на Община Русе във всяко едно начинание, особено когато става въпрос за инвестиции и модернизации, свързани с подобряване качеството на условията на работа за персонала и условията за пациентите.

По време на пресконференцията стана ясно още, че нововъведенията не са просто ремонт на болничната сграда, а съобразяване със стандартите на Здравното министерство и най-вече с изискванията на Световната здравна организация за отделяне на болничните потоци. В голямата си част туберкулозните пациенти са заразни и представляват заплаха за другите болни от отделенията на стационара, каквито са пациентите с пневмонии, астма и т.н. За туберкулозноболните са заделени двадесет легла от общо 88-те в стационара.

Анализът на данните за болестта показват, че тя бележи спад през последните две десетилетия. Докато през 1995-1996 година, например, пациентите с туберкулоза са били 120-130, през 2007-а те са паднали под 100. През следващите години и в момента, новооткритите пациенти с туберкулоза са не повече от 40-50, годишно, а през последните две години в Русе няма заболели деца, стана ясно от изнесените данни.

Русенската белодробна болница е сред най-добрите в страната и разполага с подготвен екип от специалисти, които използват съвременна апаратура и съвременни медикаменти при лечението на пациентите, заяви още д-р Дачев и благодари на кмета Пламен Стоилов за подкрепата.