Белоградчик е готов за четвъртата "Опера на върховете"

  • 14 юли 2019, 18:58
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%be%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b0 %d0%b1%d0%b5%d0%bb%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%87%d0%b8%d0%ba

Белоградчик е готов за четвъртото издание на летния фестивал „Опера на върховете“, съобщи кметът Борис Николов. В двора на историческата крепост „Калето“ е издигната сцена, готови са и зрителските места. Тази година и сцената е разширена, и местата са повече заради големия интерес към спектаклите на Софийската опера и балет сред скалите.

 Фестивалът започва на 20 юли и продължава до 4 август. Програмата започва с „Кармина Бурана“ и продължава с класическата балетна импресия „Дамата с камелиите“. Премиера за Белоградчик ще има операта „Трубадур“, последвана от  „Кармен“ и „Турандот“.

Четири спектакъла ще има мюзикълът „Мамма миа“. Заради лошото време миналата година той бе представен в спортната зала на града. Ако времето от 1 до 4 август бъде подходящо, то за пръв път у нас „Мамма миа“ ще се играе под открито небе.

Цели 8 спектакъла ще има в пещерата „Магура“. Пещерната импресия на Вагнер „ Богове, великани, джуджета и валкюри“ ще звучи по два часа от 26 юли до 4 август.

Градът също е готов за гостите на фестивала. Всички легла в хотелите и къщите за гости в района са заети, готови за извънредна работа са и заведенията за хранене. Осигурен е безплатен транспорт от центъра на града до входа на крепостта „Калето“, където е фестивалната сцена. Личните превозни средства трябва да бъдат оставяни на безплатен паркинг в града. Те не могат да се движат по маршрута на фестивала, обясни кметът.