Белоградчик започва саниране и по селата

  • 04 юни 2020, 13:02
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%b1%d0%bb%d0%be%d0%ba

Белоградчик вече има програма за саниране на сгради през следващите 5 години, съобщи кметът Борис Николов. Тя е приета на последното заседание на общинския съвет. Тъй като в града всички обществени и многофамилни жилищни сгради са обновени по програмата за енергийна ефектиност, усилията ни се насочват към селата на общината, обясни кметът.

В туристическия град в нови фасади греят сградите на началното и на средното училища, на общината, полицията, съда, художествената галерия, читалището. От 2015 до миналата година са променени коренно 14 многофамилни жилищни сгради с 463 апартамента. Тази година ще бъдат модернизирани и 5 по-малки блока с общо 58 жилища.

В селата на общината има обществени и административни сгради, които са износени и овехтели. За отоплението им се изразходват много средства. Затова целта на общината е през следващите 5 години те да станат енергийно ефективни. Това вече е направено само за основното училище „Васил Априлов” в село Рабиша.

За обновлението на сградите в селата на общината са нужни 1 млн. лв., които, надявам се, да си осигурим от националната програма за енергийна ефективност или от европейските програми, допълни кметът.

Снимка: Автора