Берковица си иска спрения от роми влак за Монтана

  • 07 януари 2016, 17:32
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 82cc39bb a15d edf1

Общината в Берковица настоява влакът Бойчиновци - Монтана – Берковица да бъде пуснат отново, съобщи областният управител Ивайло Петров. Той е единствената връзка на жителите му с други градове от България. Автобуси от града има само за Монтана и София. При това е единственият достъпен транспорт за социално слабите жители на Берковица.


Влакът не се движи от 3 януари, след като роми  от квартал „Огоста” на Монтана започнаха да нападат  композициите с камъни. Машинисти отказваха да потеглят, намаляха и пътниците.


По този повод днес в областната управа се състоя среща между представители на ромите, БДЖ, НК „ЖИ” и общината. Участниците в нея се договориха влакът да се движи със скорост от 20 км и включени свирки в проблемния участък, да се изгради пешеходен прелез и да се постави светлинна сигнализация.


Преди да тръгне първият влак, ще бъдат проверени релсите, траверсите и контактната мрежа. Възможно е през дните на спирането да са били повредени. Затова точна дата за възстановяване на влаковете не бе приета.