1435313844
Oбщина

Берковица

ВИЖ общините (11 общини)

Община Берковица е разположена в планинската част на Северозападна България. Тя е втората по територия община в област Монтана, съставена е от 20 населени места. Най-високата точка на общината е връх Ком (2016 м) в Стара планина.

Берковица е основана по време на траките (3000 г. пр. н.е). Впоследствие е част от Римската империя. От това време са разкритата римска вила край с. Калиманица, Берковското кале, Лесковското градище и некрополът край него, бентът под с. Котеновци, свързан с промиването на злато. Откритите множество накити, оръдия на труда и монети се съхраняват в Историческия музей на града. Селището е достигнало значително развитие през времето на Първата и Втората българска държава. От 1491 година Берковица е център на вилает /околия/.

Първото споменаване на Берковица в османски документи се датира към 1445/1446 г.

Десетилетието преди Освобождението 1867 - 1877 година се характеризира основно с културно развитие на града. Откриват се две училища и катедралният храм “Св. Николай Чудотворец” /1871 г./, основано е читалище.

Местоположението, природните и климатичните дадености оформят Берковица като място за отдих още в началото на XX век. От 1974 г. градът е национален курорт, притегателен заради лековитите минерални извори в околностите.

Символ и емблема на Берковица е Часовниковата кула, строена през XVIII век. Стара възрожденска къща, в която е живял писателят Иван Вазов, днес е къща - музей. Любопитен факт е, че след Освобождението Вазов е бил председател на Берковския окръжен съд. Сградата на старото двукатно класно училище “Отец Паисий”, градено през 1872 г., днес е градска художествена галерия за възрожденска живопис и дърворезба. Църквата “Рождество на Пресвета Богородица” е съвременник на Българското Възраждане, средище на мъжко и девическо училище, духовен извор на берковчани.

На територията на община Берковица се намира Клисурският манастир - четвъртият по големина и посещение в България.

Недалеч от града е разположен спортен комплекс “Ком” с алпийска и бегова ски писта. Оттук е и изходният пункт за много туристически маршрути в Стара планина.

В община Берковица активно се развива духовата музика, създадени са оркестри към няколко читалища, като с национална известност е Берковската духова музика.

Тук се провеждат и много събития: Международен детски фестивал на изкуствата “Лачени обувки”, Международен фолклорен фестивал “Балканът пее и танцува”, Национален събор на златотърсачите, Празник на Берковския балкан, Празник на малините.

Официален празник:
8 септември

Контакти: 

3500 гр. Берковица

пл. “Йордан Радичков” 4

Тел: 0953/88404

Факс: 0953/88405

ob@berkovitsa.com

www.berkovitsa.bg