Без чалга на събора в Рожен, ще спират тока на нарушителите

  • 15 юли 2015, 12:54
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 56a6 0309

Детски Рожен, мега хоро с близо 40 хиляди участници, демонстрации на занаяти и производство на традиционни продукти, са само част от атракциите за първия по рода си Събор на народното творчество и животновъдство, който ще събере хиляди на родопските поляни на връх Рожен този уикенд.


Подготовката е в разгара си, съобщи организаторът Симеон Караколев от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и добави, че съоръженията се довършват, подготвя се и трикольор с площ 5400 кв метра. 


Между 4-те сцени, на които ще се изявяват самодейците от цяла България, ще има дефиле на етноревю от автентични и съвременни костюми. В трите дни на събора от 13.00ч. до 13.20 ч. изявите на сцените ще спират и ще звучи право българско хоро, на което ще очаква да се хванат около 40 хиляди гости, но идеята не е да се чупи рекорд, поясни Караколев. Според него чалгата ще е забранена, а ако някое от заведението пусне такава, ще му спрат елзахранването, каза още Караколев.Като патрон на събора в 10.30ч. на 17 юли, президентът Росен Плевнелиев ще открие тридневната фиеста. В церемонията ще се включат кукери и 400 гайдари, които в 4 лъча ще слезнат към поляните. Ансамбъл „Родопа“, космическите гласове на България, Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, са само част от звездите, които ще дадат старта на събитието. Осем посланици, сред които дипломатите на Ирландия, Мароко, ЮАР, Южна Корея, Венецуела, Кувейт, са потвърдили, че ще пристигнат за събитието на родопските поляни. „Детски Рожен“ е другата атракция, в която децата още на входа ще рисуват върху вода, ще пробват грънчарство, ще правят скулптури. Ще се включат и малчугани в неравностойно положение от 10 социални дома.


Общо над 300 животни от 30 породи ще бъдат показани на изложението, като идеята е да се демонстрира разнообразие на породи, голяма част отглеждани в Родопите. Очертава се и силно участие на Международното изложение на овчарски кучета с гости и над 200 четириноги от 13 страни.


Монтирани на място мобилни мандри ще демонстрират производство на сирене и мляко. Те ще бъдат паралел с технологията за правене на сирене от преди 500 години, която пък родопски стопани ще илюстрират на поляните. Така ще се подплати идеята за „наследство в бъдещето“, коментира Караколев. Заявки за участие в изложението на занаятите са дали близо 65 занаятчии от цялата страна, а майсторите от Смолянско, като своеобразни домакини, ще оформят зоната на родопските занаяти.


15 ресторанта, сред тях и с гръцка кухня, ще предлагат на съборяните топла кухня и напитки, а Ути Бъчваров ще върти кулинарни импровизации на родопски ястия. Организаторите са категорични, че сергии с евтини стоки няма да присъстват, ще има само търговци на биопродукти, детски играчки, а от първия до последния ден ще звучи само фолклор. Гостите няма да плащат входни такси, нито пък за паркинг, осигурен е обществен транспорт с достатъчно автобуси, които ще тръгват през половин час от автогарата в кв.“Устово“ към върха срещу билет от 2 лева.


Община Смолян финансира събора с 30 000 лв., община Чепеларе с 15 000 лв., а община Баните с около 5 000 лв., ако се генерират приходи, както и загуби ,те ще бъдат за сметка на организаторите.