Без череши от Кюстендил тази година

  • 27 април 2016, 14:19
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a1ace1497f3

Почти 100% от овошките в Кюстендилско са измръзнали от падналите до минус 4 градуса температури тази сутрин. Това обявиха от института по земеделие край областния град.

"Става дума за катастрофа, за природно бедствие и следва държавата да определи механизъм за компенсиране на потърпевшите земеделски производители в региона", отбеляза шефът на института проф. Димитър Домозетов.

Необходими са средства, субсидии, с които собственици на насаждения и масиви да продължат грижите си за самите дървета, които са обречени на загиване, ако не се извършват с тях необходимите агромероприятия. "Няма място за бавене, стопаните сами не могат да се справят. Ще загубят самитеовощия", предупреждава професорът.

Черешовата реколта още отсега се обявява за приключила - ако нещо е оцеляло, то ще е деформирано и няма да може да се реализира на пазара, казват специалистите. Така е и с ябълките, другата основна култура в региона. Измръзнали са повечето от около 18 хиляди плододаващи черешови градини в Кюстендилско, както и около 3 500-те декара площи с ябълки.

Подобни температурни катаклизми е имало и други години - на 24 май 1954 год. например пак се случил подобен мраз, както и на 13 май 1977 год. и тогава загубите били неизчислими. По домашните стопанства в Кюстендилско пораженията санеописуеми - при зеленчука, овощните видове в домашната градина, при цветята. "Цяло Треклянско беше побеляло в понеделник от цъфналите джанки по дворовете и по къра. Във вторник си беше пак бяло, само че от снега", притеснен е кметът на общината Радко Петрунов.


Още новини от Кюстендил и региона четете ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.