Без еднократна помощ за бебе за родители без средно в Свиленград

  • 28 февруари 2019, 08:05
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium family 2610205 960 720

Община Свиленград въведе образователен ценз при отпускането на  еднократна финансова помощ за новородено дете.

От тази година в oбщината помощта за първо новородено дете се вдига на 400 лева, а за всяко следващо до трето дете  – по 500 лева. За да ги получат обаче, родителите трябва да отговорят на редица условия, едно от които е да имат най-малко средно образование.

„Предложение дойде по време на работа на комисиите, да разделим, тоест да въведем допълнителни критерии, като този критерии касае минимален образователен ценз”, каза Стамо Димитров, общински съветник от БСП, пред bTV.

Миналата година общината е изплатила еднократна помощ за 130 новородени деца. Ако критерият образование беше валиден, вместо тези 130, ще се дадат само на 100, каза Пенка Балджиева, експерт в ГРАО в община Свиленград. Тези, които не биха взели, са предимно от ромската махала.

„Ние не делим хората на определени раси или на определена вяра. По-скоро нашата цел е точно образованите хора, към тях сме се насочили, защото този град има нужда от образовани хора, за да се развива”, заяви Димитров.Според общинарите от Свиленград образователният ценз не е новост за страната ни при даване на този вид еднократна помощ. Подобен критерий действал и в Ботевград например.