Без европейските средства се спира развитието на общините

  • 25 юни 2014, 20:22
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53ab2c4c0e24a

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов насърчава работата по проекти, с които градът да стане по-красив, по-зелен и привлекателен


- Г-н Камбитов, какви проекти реализира в момента община Благоевград?


- Общата стойност на проектите, които се изпълняват, е 25-26 милиона лева. Всичко се прави в срокове, няма никакви забавяния. Съобразяваме с всички изисквания, които са заложени в проектите.


Най-важните са ремонтът на пречиствателната станция, подобряването на градската среда и обновяването и разширяването на онкологичната болница в града. В здравното заведение ще има най-модерното оборудване за лечението на онкоболните. Няма да се налага те да пътуват до София за лечебни процедури. Градът ни пък ще стане по-красив и зелен с осъществяването на проекта "Зелена и достъпна градска среда в община Благоевград".


Ще се изградят и реновират редица улици, велоалеи и природни паркове в областния център. Това ще доведе до интегрираното и устойчиво развитие на населеното място и утвърждаването му като градски център. В пречиствателната станция ще бъде изградено биологично стъпало, с което обектът ще бъде завършен изцяло. Ще бъдат реконструирани и биологичните басейни в станцията. Съгласно правителствена разпоредба река Струма е обявена за чувствителна зона и са наложени по-строги еконорми, които ще бъдат покрити с модернизирането на градската пречиствателна станция. В ремонтните дейности са предвидени за изграждане селектори и утаители, след които водата ще изтича в реката без наличието на вредни вещества.


След подобрението и обновяването на станцията, Благоевград ще се нареди сред модерните европейски градове, отговарящи на съвременните екологични норми за опазване на околната среда.


- С какви проектни продължения ще кандидатствате за новия програмен период 2014-2020 година, за да продължите развитието на общината?


- Все още няма пълна яснота по критериите за допустимост за следващия програмен период на проектите. Ще наблегнем на тези за енергийна ефективност на обществени сгради, за по-добра градска среда, за ремонт на улици и на ВиК-мрежата. Ще създадем Асоциация, за да кандидатстваме за европейски средства за изграждането на воден цикъл, стойността му е между 80 и 90 милиона лева.


Проблемът е, че напоследък се получават тревожни сигнали от Европейската комисия - спиране на средствата, забавяне на целия процес по договарянето на проектите, да не говорим за подписване на споразумения.


Без европейските проекти се спира развитието на общините. Защото налице е намаляване на частните инвестиции, падат и собствените приходи, бюджетите са орязани. Без парите от Европа положението става драматично. Бизнесът е в колапс, на практика общините в момента са най-големият работодател.


- В близкото бъдеще се очаква оставката на правителството. Как ще се отрази това конкретно на община Благоевград?


- По-лошо няма как да бъде от сегашното положение. Срещу нас се предприеха драстични стъпки. Не бива партийно - политически да се подхожда към определени населени места, които да се санкционират по този начин. Не може партийно политическите страсти да надделяват над държавническите отговорности. Не бива да се работи без принципи.


По инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие" правителството ни отряза всички проекти. Без мотиви и аргументи. Събрахме подписка сред гражданите срещу тази неправда и успяхме да променим позицията на управляващите. Наскоро финансовият министър Петър Чобанов ни увери, че регионалният ни проект за изграждане на депо за битови отпадъци ще се финансира по Програмата за управление на отпадъците. Това е разумната, отговорната позиция. А не образователното министерство да обявява, че не ни подкрепя в идеята да построим нов закрит басейн за децата на Благоевград, тъй като щяла да се намали площта на училищния двор.


- Очаквате ли проблеми при усвояването на европейски средства през следващия програмен период?


- Докладът на Европейската комисия е достатъчно красноречив в това отношение. Под въпрос е финансирането на проекти не само за тази година, която май ще е нулева. Възможно е това да продължи до октомври 2015 г. За това е виновна държавата, която не си върши работата, институциите не се справят с изискванията на Европейския съюз. А потърпевши са всички, най-губещи са гражданите. Липсата на европейски средства ще има негативен ефект върху развитието на общините - по-малко асфалтирани улици, по-малко паркове, детски и спортни площадки...Реално ще се стопира работата на общините.


- Ще успеете ли най-сетне да се разберете с Министерство на отбраната за това общината да стане собственик на част от бившата казарма в града?


- Твърдо съм убеден, че тази процедура ще я доведем докрай. Защото имаме воля да направим нещо добро не само за благоевградчани, но и за целия регион. В района на поделението, върху земите, които искаме, ще направим модерен Експо център, Музей на Македоно - одринското опълчение, голям парк с кътове за отдих и релакс за деца и възрастни, както и православен храм. за строежа на църквата имаме съгласието на Неврокопския митрополит Серафим. Вярвам, че ще ни подкрепи и Светият синод.