Без обезщетения за измръзналите череши в Кюстендилско

  • 14 юни 2016, 16:49
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a1ace1497f3

Собствениците на черешови масиви, чиито насаждения измръзнаха при сдудовете до -5 градуса в Кюстендилско в края на април, няма да получат компенсации за щетите от бедствието, обявиха от местните земеделски кооперации. На среща със земеделския министър Десислава Танева, за която съдействал кметът на Кюстендил Петър Паунов, станало ясно, че производителите не са спазили 7-дневния срок да подадат заявления. Само 20 молби са постъпили навреме, казаха от областнаат служба "Земеделие".


3 от заявленията са били оттеглени, след като в масивите на тези прозиводители е била констатирана от изпратена на място комисия налична реколта, т.е. измръзванията не са на 100%, поясниха експерти на службата. До края на месеца ще бъдат изчислени декарите територия с измръзналите овощия и евентуалната компенсация като размер за декар.


Както Kmeta.bg писа, схемата за 100-процентово унищожаване на реколтата  е в сила за житата, за посевите и за  нетрайните насаждения, тя не е приложима за интензивните култури, поясни директорът на института по земеделие  край Кюстендил проф. Димитър Домозетов. При това положение собствениците на черешови насаждения могат да получат по 166 лева на декар субсидия при 220 -230 килограма добив средно. Това ще стане много трудно, след като измръзванията при черешите за района са между 83 и 95 процента от насажденията, на места - както е в с.Коняво и на 98%, обявиха от института.


До 1 лев за килограм вече скочи изкупната цена на черешите в Кюстендилско при стартова цена от 60 ст. за кг. преди десетина дни. И ще продължи нагоре, прогнозират изкупвачи. Рекелотата обаче е много слаба. От 50 декара череши, гръцки сортове в м. Черна нива агрономът Кирил Димитров, шеф на кооперацията в с.Шатрово, набрал досега 2 тона, остават му още около 2 тона, обяви той във вторник. Прогнозите са да бъдат набрани 1 000 - 1 500 тона от плодадаващите около 18 хил. декара черешови масиив в региона.