Без строежи на Карадере

  • 23 юни 2016, 14:44
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 82cc0c5b 0756 2eb0

Местността Карадере няма да се застроява. Това увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при днешното си посещение във Варна.


„Проведох дълга и обстоятелствена среща с представители на екозащитните организации в духа на един добър диалог. Ние им предоставихме информация и материали и се оказа, че за много от нещата те просто не са наясно. Ние сме направили повече от необходимото да спасим и защитим Карадере", заяви министър Павлова.


Тя посочи, че местността попада в землищата на две общини, но териториите и в двете землища ще са защитени и с новата кадастрална карта. Площта попада в пълната забрана за стопанисване и поставяне на обекти и съоръжения, обясни Павлова.


По думите й за т. нар. зона Б – зад плажа, назад във времето са били издадени 70 разрешения за строеж за вилни селища, вили и всякакви възможни постройки. Разрешенията за тях обаче са с изтекъл срок  и не могат да бъдат подновени, което означава, че там строителство също вече не може има.


„Единственото, което може да бъде направено, е ажурна ограда, с която само се отделя теренът“, посочи министър Павлова. По думите й екоорганизациите нямат основание да се притесняват от Общия устройствен план, който предстои да се разработи. Негов възложител ще е МРРБ. С него няма да се вземат предвид подробните устройствени планове, които са били приети без екологична оценка.


„И тъй като ПУП-ът зад Карадере не е приет в изпълнение на законите за биологичното разнообразие и за опазване на околната среда и няма екологична оценка, няма да е част от ОУП в едно с още няколко ПУП-а. Бъдещият изпълнител на ОУП ще трябва да прецени накъде да се развива община Бяла, без да засяга защитената местност“, каза още регионалнитя министър.