Бездомните кучета във Велико Търново намаляват

  • 04 ноември 2014, 08:44
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5446284a8f601

Според доклад, изготвен по молба на Община Велико Търново от експерти на фондация „Четири лапи”, съществува трайна тенденция за постепенно намаляване на популацията на бездомните кучета в град Велико Търново. В същото време се наблюдава непропорционалното им разпределение в различните квартали и райони на града.


Увеличава се броят на бездомните котки. Според непрецизно преброяване по наблюдение преди няколко години броят на бездомните кучета бе определян около 2 000. В момента бездомните кучета в цялата община, според прецизна и утвърдена методика, е 325.


Докладът се изготвя за първи път и е предоставен безвъзмездно за нуждите на успешното управление и справяне с проблема с бездомните кучета.


До края на 2015 година във Велико Търново ще бъде изграден приют за бездомни животни, съобщи Зорница Кънчева, директор на дирекция "Опазване на околната среда" в общинската администрация.


Приемникът ще се намира извън регулация, в посока на село Шемшево.Теренът от 40 декара вече е ограден, започнало е строителството на първите клетки.


През тази година за изграждането му са били отделени 80 хиляди лева от общинския бюджет. През следващата година са предвидени още 200 хиляди лева.


В него ще бъдат отглеждани до 1000 бездомни животни. Те ще бъдат кастрирани и обезпаразитявани от фирма, с която общината има сключен договор.


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!