Безплатен вход в уникалната църква на Добърско

  • 09 май 2019, 07:20
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium %d0%94%d0%be%d0%b1%d1%8a%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%be %d1%85%d1%80%d0%b0%d0%bc

Уникалната църква „Свети свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в разложкото село Добърско е отворена за посетители, а входът е безплатен. Причината за това е процедурата за предаване на собствеността на старинния храм, построен през 1614 година. Светата обител за известно време бе затворена за посещения.

В началото на тази година храмът стана собственост на Българската православна църква. След 10-годишна съдебна сага Върховният касационен съд се произнесе - владението върху паметника на културата да се прехвърли от Националния исторически музей към Неврокопска епархия.

„В момента няма такса за посетителите. Все още търсим подходящ човек, който да обслужва църквата. Преди за индивидуални посещения на възрастни входът бе 5 лева, с включена беседа, а 4 лева бе без беседа. Нашата такса най-вероятно ще бъде 2 лева. Няма как да е безплатно, тъй като тази църква се нуждае от поддръжка”, заяви архиерейският наместник на Разложката духовна околия – отец Янко Русков.

„Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е православна църква от 1614 година, разположена в разложкото село Добърско. Църквата, в която има запазени изключително ценни стенописи, е национален паметник на културата. Сред тях е и прочутият стенопис, на който е изобразен Исус в ракета. Храмът е един от най-забележителните паметници на духа, вярата и надеждата на българите, който се посещава ежедневно от туристи.

„Възстанови се правда, църквата е част от Българска православна църква, каквато винаги е била. Нека Божието благословение да бъде над всички нас“, твърди отец Янко.