Безплатен Wi-Fi в новия парк и край Гейзера в Сапарева баня

  • 12 април 2019, 14:42
  • Default profile Автор Кирил Иванов
Medium %d0%9a%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d0%bd %d0%93%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%b21

Община Сапарева баня - курортът с прочутия 103-градусов гейзер и 3 съставни села (Овчарци, Ресилово, Сапарево) и курорта Паничище, чиито административен статут също е  село, се счита за най-оживената и най-динамично развиващата се община в Кюстендиския регион. Градът е уникален - не само с разкошната планина и природа, а и в много отношения. Дори с 9-те си открити (които работят и през зимата) и 4 закрити басейна. А лятото - заради Седемте рилски езера и сбора на дъновистите през август, живеещите и пребиваващите жители на курорта се утрояват, казват от общинската управа.

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев е в края на своя първи мандат. Той решава в движение злободневните проблеми, важните и неотожни задачи и начинания.

- Г-н Гелев, Сапарева баня отпада от списъка на общините с финансови затруднения, реши общинските съветници на последното си заседание. Общината е изпълнила успешно оздравителен план за последните 3 години?

- Да, супер новина. Покрили сме два от показатеите, а не отговаряхме на 4 от показателите. Поетите задължения към края на бюджетната година да не надвишават 50% и неразплатените да не са повече от 15% - сумарно за предходните 4 години. За жалост по показателя събираемост на данъците не сме влезли в средностатистическата за страната, която е 71%, а ние сме някъде около 67% -  говоря за минаата година. Да се надяваме, че тази година този показател ще го подобрим още. Да не забравяме, че в началото на мандата (2015 г.) общината беше със средна събираемост 45-46 процента. Но и сега не е достатъчно. Защото и другите общини повишават събираемостта си. Трябва и ние да качим процентите.  Сега вече можем да поемаме задължения съобразно постъпленията от местни данъци и такси и съобразно капиталовите разходи за строителство. Досега бяхме като във валутен борд. Вече можем да операриме по-уверено с финансите си. А досега - нямаш пари и няма да поръчваш и да купуваш нищо. Колкото и да ти е небходимо. Нама да чистиш и т.н. Разбира се - не сме стояли и не стоим със скръстени ръце и когато бяхме с финансови затруднуния в списъка на министреството на финансите.

- Говорите за повишена събираемост. Преди Нова година обявихте облекчения за длъжниците, които имат да внасят към общинската хазна от години се спотайват. Имаше ли ефект от тази "мярка"?

- Опрощаваме им лихвите, но желаещите да се издължат пак не бяха много. Събраха се около 60 хиляди лева допълнително - от юридически и от физически лица. Пак е нещо. Идеята ни е да се съберат стари задължения от 2007, 2008 и 2009 г. Заради изтичащата 10-годишна давност. Това са актове, за които има и съдебни решения. И дела да заведем срещу такива - мине ли абсолютната давност, а тя изтича с датата на издаването на акта, резултатът е ясен - не може да бъде събрано задължението. И ново дело да заведем - пак същото. Отлагат се делата - който си е свикнал да не плаща, продължава да не плаща. Някои са свикнали цял живот да не плащат. За сметка на това съвестните хора понясят тежестта.

- Вече отворените близо 80 къщи за гости  в града станаха ли по-коректни, почнаха ли да декларират коректно нощувките и да си внасят туристическия данък, таксите към общинската хазна?

- Имаше увеличение на деклариранията по Новогодишните празници. Но сега, особено през март, сезонът се оказа по-слаб и пак намялаха. Да се надяваме, че сега - за Великден, през май месец, ще има увеличение и ще бъдат по-съвестни.  

- Вече продавате и парцели и имоти на Паначище. Това не ставаше последните 10 години?

- През миналата година имаме две сделки. За тази година имаме решение за продажба на още два имота. Но те са малки - единият е 800, другият 900 квадратни метра. Цената на единия е 80 лева, на другия - 100 лева, за квадратен метър.

- Общината има ли много имоти, които е готова да  продава?

- По принцип имотите са на Паначище. В Сапарева баня и около Сапарева баня общинските имоти не подлежат на покупко-продажба. На Паничище имаме по един, по два декара, най-гоемият е 4,5 декара. Цената се дава от лицензиран оценител, общинският съвет не може да гласува под тази цена на лицензирания оценител, може само да я повиши. На единия търг се яви участник и спечели - при цена 75 лева за квадрат. На 100-те лева цена, на втория търг, не се яви никой. По-големият имот е за около 4,5 декара и търгът ще бъде в края на април.

- Има и маломерни и по-големи имоти на Паничище?

- Не. Най-големият е 4 декара и половина. Не е проблем това. Проблемът е, че на 100 лева за квадратен метър не се яви никой. На купувачите им се вижда скъпо, на нас ни се вижда евтино.

- Ама цената преди години беше и 100 евро на кв. метър?

- Е, ама някога имаше пари за пране (смее се) и по-солиден финансов ресурс. Сега не е така. Имотният пазар е динамичен. През 2008 г. ни застигна световната криза - като навсякъде. В България имаше един, така да се каже, балон в цените на имотите. В момента нещата се нормализират. Всеки си прави сметката. Когато купуваш един такъв имот и строиш хотел или къща за гости и нещата са на бял свят, не са в сивия сектор, данъчната оценка е достатъчно висока. Оттук и данък сгради, такса смет и т.н. са високи. Не случайно в началото на мандата ние ги намалихме - и данък сграда, и такса смет.  В сревнение с това, което беше през 2015 г. намалението е с около 1/3. Ако преди за един имот от един декар незастроен парцел са плащали 7-8 хил. лева такса смет,  сега се плаща около 2 хил. лева. Разликата е съществена.

- Сапарева баня е уникална и с това, че тук пият най-евтината вода в България. По 55 стотинки за куб. метър с ДДС. Имате решение от януари т.г.  тя да поскъпне на 84 стотинки за кубик с ДДС. Вече калкулирате ли на абонатите по новата цена? 

- Не, не я калкулираме. Комисията за енергийно и водно регулиране още не е я е одобрила. Трябваше да я одобрят в началото на март, но още не е станало - не е одобрен планът на ВиК "Паничище". От 2 години имаме решение за вдигане цената на питейната вода, но още не е станало. Но трябва да влезе в сила. Разходите по поддържането на ВиК мрежата се увеличават. Във ВиК "Паничище" им е трудно. Там работят 18 души. След вдигане на минималната работна заплата им е още по-трудно. А те взимат средната работна заплата за общината, умножено по 1,5. А на управителя е средната, умножено по 2. 

- Ако "забравим" за по-скъпата вода, която няма да им се размине, сапаревобанчани се радват на доста екстри и придобивки. Прави се пълно реновиране и обновяване на градския парк "Николай Хайтов" например.

- Средствата са по Програмата за трансгранично сътрудничество съвместно с община Сокобаня, Сърбия - общо за около 520 хил. евро за двете общини. Пространството в парка с площ от около 15 декара  наистина се промененят изцяло.  Алеите, тревните площи, има спортна площадка и площадка за деца, нов санитарен възел с тоалетни, каквито досега нямаше. Предвижда се и изграждане на съоръжение за достъп на хора с увреждания. По проекта "Балнеологичният туризъм - бъдещето на здравето" се предвижда и изграждане на осветление, озеленяване на парка "Николай Хайтов" с подходящи дървесни видове, както и поставяне на табели за популяризирането му. Обновеният парк, който трябва да бъде завършен до октомври т.г., става една атракция за туристите и посетителите на града, както и за пациентите с неврологични, ортопедични, кардио и белодробни заболявания от санаторно-курортния комплекс наблизо. Работи се много добре, напред сме с графика.

- Наскоро съветниците гласуваха едно чудесно решение - да се отпуска по 500 лева еднократна помощ за всеки първокласник в общината?

- Да. По мое предложение общинският съвет взе единодушно решение за всички, нека да се знае - за всички, първокласници, които се запишат в нашето основно училище и го завършат - от пъри до седми клас, ще им бъде осигурена еднократна помощ от 500 лева. При условие, че родителите им са жители на общината. И че родителитe или настойникът подпише договор с кмета на общината, че ако преждевремнно напуснат - да предположим, че семейството се премести другаде, или изключат ученика, или по някакви други причини прекъсне, тази сума подлежи на връщане. Решението влиза в сила от края на април т.г. и ще е валидно за новата 2019/2020 учебна година. Целта е да няма изтичане на деца към други училища и да можем да запазим поне две паралелки първи клас в основното училище в Сапарева баня.

- Община Сапарева баня подписа договор и за безплатен интернет на обществени места в курорта и в няколко села. Тя и е сред 113-те български общини, които ще получат ваучери за около 15 хил. евро от Европейската комисия за безплатен интернет по инициативата WiFi4EU. 

- На 19 април ще получим ваучерите си - просто тогава сме по график. Ще ни бъдат доставени 8 рутера с обхват до 300 м. в радиус покритие. Общинската управа ще реши къде да ги разположи. Задължително ще има в реновиращия се парк "Николай Хайтов" в града, в района на Гейзера, където непрекъснато има културни програми, събития и пр., при общината, както и в центъра на съставните села Ресилово, Овчарци, Сапарево, кв. Гюргево. За съжаление няма да бъде подобрен сигналът за курорта Паничище и за Седемте рилски езера. За планинския район трябва по-солидна инвестиция и преоборудване, което е по възможностите на компаниите доставчици. Но един ден и това ще стане.