Безплатни прегледи за глаукома почнаха във Варна

  • 24 март 2017, 14:30
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium o4ila

очила

Безплатни профилактични прегледи за глаукома провеждат за поредна година специалистите от Очната болница във Варна. Поводът е Световната глаукомна седмица, която се отбелязва по традиция през март.

Кампанията вече започна и ще продължи до края на месеца. Желаещите да се възползват от нея трябва само да се запишат предварително на телефон 052/ 63 49 01. Програмата е подходяща за хора над 40-годишна възраст с фамилна обремененост или  с риск от развитие на глаукома, обясни управителят на болницата д-р Руслан Тошев.

По време на профилактичния преглед се изследва зрителната острота, измерва се вътреочното налягане и се оценява състоянието на зрителния нерв чрез оглед на очното дъно. При съмнение за глаукома или новооткрито заболяване пациентите ще бъдат насочени за допълнителни изследвания за уточняване на диагнозата - денонощна крива за проследяване на колебанията на вътреочното налягане, автоматизирана периметрия, измерване на централната роговична дебелина (пахиметрия) и оптична кохерентна томография.