Безплатни ясли, детски градини и детска кухня в Раднево

  • 30 януари 2019, 12:59
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%a0%d0%b0%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%be

Яслите, детските градини и детската кухня в община Раднево стават безплатни от 1 януари. Това решиха на последното си заседание общинските съветници в града.

Новината предизвика редица положителни коментари за работата на администрацията в социалните мрежи.

До момента месечната такса на дете в детската градина е била 40 лева. След пълната подкрепа на предложението на кмета д-р Тенко Тенев за отпадането й, общината поема цялостната издръжка на децата. Освобождаването от такса в детските градини, е една от политиките за достъп и равен старт на децата в образователната система, съобщи tvstz.com.

„Идеята е част от дългосрочната социална политика на администрацията, която ще създаде предпоставки за задържане на младите хора, за подпомагане на семействата с малки деца, за увеличаване на раждаемостта и преодоляване на демографската криза“, се казва в мотивите на градоначалника.

На територията на община Раднево има шест детски градини, към три от тях има разкрити яслени групи. Децата в детските градини са 546, от които 243 в подготвителна група. Децата в яслените групи са 53, а тези, записани за услугите на детска кухня – 50.

„Надяваме се отпадането на таксата да засили месечната посещаемост, да мотивира повече млади семейства да останат в града ни, а също и да дадем възможност на децата да посещават повече допълнителни дейности“, казва директорът на най-голямата Детска градина в общината № 2 – Жулиета Станчева.