БГ и чужди заводи разкриват най-малко 250 работни места в Шумен

  • 01 юни 2020, 19:01
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium  mg 8966

Над 250 работни места ще бъдат разкрити от три нови предприятия, които строят свои бази в Индустриалния парк край Шумен, който е дружество с участието на Община Шумен и частна фирма. Това обявиха днес кметът на Шумен Любомир Христов и директорът на Индустриалния парк Николай Тончев пред журналисти при обиколка на Парка.

До края на тази година на територията на Индустриалния парк ще започне изграждането на четири нови предприятия. Също така се очаква да приключи и строежът на новия завод за алуминиеви профили на фирма "Виас", който ще даде работа на 150 души.

"Шуменска фирма ще изгради производство в областта на металообработката, ще произвежда стоманени фитинги. Ще има около 50 - 60 души персонал. Друго предприятие ще започне производство на кабели. Това е италианска фирма, която ще взема проводници от "Саркуисан" и ще нанася изолацията върху него. Това е голяма и известна фирма за кабели. Радваме се, че избраха да дойдат при нас. Първоначално там ще се открият също 50 - 60 места, като предвиждат разширение на още два етапа", заяви Тончев. Другите нови предприятия ще са за картонени опаковки и за спирачни системи за автомобили, като втората фирма е чуждестранна. Засега не е ясно те колко работни места ще разкрият.

През 2019-та година Индустриялен парк – Шумен отчете печалба в размер на 2,133 млн. лв., от които 256 хил. лв. дивидент за община Шумен като съдружник с 40% дял.

„Това обаче никога не е била наша основна цел. Приоритет за нас е развитието на индустрията в региона и създаването на нови работни места. Смятам, че до известна степен успяваме да го постигнем“, допълни Николай Тончев.

"Ние трябва да се гордеем с това, което изграждаме и което имаме. За съжаление, се получава така, че има хора, които пускат умишлено неверни твърдения, за да могат да създадат лош имидж на нашата индустриална зона. Това не е в ничий интерес", каза кметът Любомир Христов.

Снимки: общината