Библиотеката в Хасково купи машина за дезинфекция на книги

  • 19 септември 2020, 17:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium pustakalaye

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково разполага с нова значима придобивка. Културната институция закупи съвременна машина за дезинфекция на книги. Модерната техника дава възможност за обезпрашаване и дезинфекция на книгите за кратко време. Тя е изключително ефективна срещу така наречените патогенни бактерии.

Ултравиолетови лампи в помещенията, където се обслужват читателите, осигуряват максимална дезинфекция, а дезодорирането става чрез освежител за въздух, инсталиран в устройството. Машината е лесна за обслужване, тя се задейства с механичен бутон с едно докосване.

Така с качествено новата услуга хасковската библиотека дава възможност на посетителите да ползват безопасно богатия фонд на библиотеката. Стерилизаторът за книги е закупен със средства от програмата на община Хасково за подпомагане на реализирането на културни инициативи.

180 437 лв. са разпределени по Наредбата за финансово подпомагане на местната култура в общината, пише Haskovo.info. Заделените средства в бюджета са 200 000 лв., като останалите пари ще се разпределят на втори етап до края на септември.