Бивш кмет на Велинград е осъден за безстопанственост

  • 27 април 2013, 10:07
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a169ae0af6c

Бившият кмет на община Велинград Стоян Дулев и двама служители на общинската администрация в курортния град получиха условни присъди от пазарджишкия Окръжен съд за безстопанственост и разходване на държавни пари за покриване на щетите от наводненията преди 7 години.


На курортната община били отпуснати общо 1,024 млн. лв. и от това са последвали значителни щети за община Велинград в размер на общо 123 хиляди лева. От тях 97 хиляди лева, представляващи заплатени, но неизпълнени строително-монтажни работи, както и заплатени строително-монтажни работи на по-високи единични цени. Те били  изготвени от фирмите-изпълнители по различни от предложените единични цени по офертите при сключване на договорите. Става въпрос за строително-монтажни работи за следните обекти: „Укрепване на свлачище по ул. „Н.Ихтимански”- с.Грашево, общ.Велинград”, „Възстановяване на мост за м. „Студена вода”- гр. Сърница”, „Възстановяване на мост на път IV-84316 с.Побит камък при км.1+85”, „Възстановяване на мост на път IV-84316 с.Побит камък- с.Медени поляни”, “Възстановяване на ЦДГ „МИР”- гр. Сърница”, „Изграждане на подпорна стена на р.Чепинска пред ОУ „Г.Бенковски”- гр.Велинград“, „Изграждане на подпорна стена на р.Чепинска в кв.Анезица, гр.Велинград”. Други 25 хиляди лева са за неправомерно начислен и изплатен ДДС, по договор за строително-монтажни работи за обект „Изграждане на подпорна стена на р.Чепинска пред ОУ „Г.Бенковски”- гр.Велинград”. Деянията са извършени умишлено.


Бившият градоначалник на Велинград бе осъден на 2 години и 10 месеца лишаване от свобода, като наказанието е отложено за изпитателен срок от 4 години.