Бизнесът иска да дели 50:50 вноските с работника

  • 22 януари 2019, 14:18
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%a0%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b82

Ускорено изграждане на електронното управление, за да няма повече предпоставки за тормоз на бизнеса и корупция. Осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. Отмяна на данъка върху дивидента и намаляване с 5% на данъка върху доходите на едноличните търговци. Борба със сивата икономика, намаляване на данъците за малките фирми от 15 на 10%, по-добри условия за бизнес, държавни енергийни компании - на борсата. Това са част от приоритетите за 2019 г. на четирите работодателски организации - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

Работодателите ще поискат преброяване на екоорганизациите. "Не можем да допуснем всеки проект да се атакува от т.нар. "зелени", от групи, финансирани от конкуренти отвън или просто от рекетьори, които работят на принципа за това да обжалват, ако не получат финансиране на свои проекти. Не може една месарница да обжалва един конектор, или чужда медия – говоря за Дойче Веле, което дава акъл как да се развива курорта Банско. Лошото е, че наши медии услужливо тиражират тия съвети. Не може в Екваториална Африка да събират подписи – "Спасете Пирин", ами те не знаят къде се намира. Това за нас е престъпление. Престъпление и насърчаването на референдуми, които визират инвестиционни намерения. Визирам Трън и добива на злато. Същото бе и за шистовия газ. Затова, тази година ще настояваме, така както нас ни броят, същото да се прави и за екологичните организации, за да знаем с кого разговаряме", заяви изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

Иванов отново обяви несъгласието на работодателите и с корекциите, които държавата прави всяка година с минималната заплата по административен път. Иванов обясни, че ще подадат оплакване в МОТ, защото заплатата е за извършен труд, не е помощ за бедни.

Осигурителните вноски да бъдат разпределяни поравно между работодатели и работници. В момента вноската се дели в съотношение 60:40, като бизнесът плаща по-голямата част. Според бизнеса това няма да се отрази на заплатите, защото ще бъде компенсирано от увеличение на трудовите възнаграждения. 

"Нашето предложение е в трудовите договори да се записват две числа, които говорят нещо. Едното е общият разход за труд - впрочем така е в Румъния, в Македония и в много други страни. Другото число е нетната сума, която получава след всички удръжки работникът", обяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Той допълни, че делът на сивата икономика е спаднал от 35% на 26%, но все още е висок. Нива от порядъка на 15% са напълно възможни за нас, смята Велев.

Работодателите ще настояват държавата да помогне за създаването на равноправни условия за търговия с наши стоки, където влиза и политиката на двойните стандарти. Когато купуваме български продукти - 1 лев отива за заплати и пенсии, т.е. при равни други условия ще си помагаме като държава, призова Велев.

Държавните компании да имат прозрачно поведение, което се постига с листване на борсата или продажба на миноритарни компании. Пътят за повишаване ефективността на държавните компании минава през повишаване на тяхната публичност. Затова, четирите организации ще настояват за нова енергийна стратегия. Те ще искат да не се изнася евтин ток, и да се преразгледат клаузите за арбитраж, за да не загубим 1 милиард от такива дела.

Цветан Симеонов от БТПП представи искането на работодателите да се въведе по-широко обратното начисляване на ДДС. Същността на тази система е, че по веригата на доставките, не се пускат фактури, само последния, който получава стоката начислява целия по веригата и ползва данъчен кредит. Така се преодолява неспособността на данъчните да следят кухите фирми. Той постави акцент и върху искането на капитала да се премахне неравноправното третиране на различните фирми и да се приложи реално принципа „Мисли първо за малките“. Затова, данъкът за тях от 15% да се свали на 10%, колкото е за останалите, ще настояват работодателите.

Радосвет Радев от БСК пък представи друг приоритет - да се облекчат условията за бизнес. У нас, за стартиране на бизнес са нужни минимум 23 дни, в Румъния -. 12 дни и 3,5 в Естония. Регистрацията на фирма - процедурите са 7, в Румъния- 6, в Естония- 3. Тъй като се конкурираме за инвестиции със себеподобните си и с регионалните си съседи, но губим това предимство, каза Радев.

Работодателските организации обещаха да подкрепят вариантите за реформа в образованието, където посочиха демонополизацията на здравната каса.

Снимка: Красимир Свраков